Victorel Lupu; „Actualul ministru al Finanţelor dă dovadă de nepricepere şi amatorism!”

Sharing is caring!

Am urmărit cu interes ceea ce se întâmplă de câteva zile la ministerul Finanţelor Publice, unul dintre portofoliile cele mai importante din cadrul oricărui executiv. Eram foarte curios cum vor fi abordate lucrurile, din perspectiva liberală. Din păcate, după peste 40 de ani de experienţă acumulaţi ca finanţist pot să afirm că actualul ministru al Finanţelor dă dovadă de nepricepere şi amatorism.

Aş sublinia în primul rând partea haioasă a cunoştinţelor noului ministru şi gafa memorabilă făcută chiar la primele apariţii publice prin anunţul că ar exista două bugete paralele. Florin Cîţu nu ştia că Bugetul General conţine două mari bugete principale: Bugetul de Stat şi Bugetul administraţiilor locale. Despre al doilea Cîţu credea că e un buget paralel pentru baronii locali.

Nici nu vreau să mă gândesc câte zâmbete ironice a stârnit în interiorul ministerului, dar şi printre finanţiştii din România. De asemenea, Florin Cîţu a acuzat că există deficit de 2 miliarde de lei la bugetul de pensii, pe care l-a pus, absurd, pe seama deciziei guvernării PSD de a trasfera contribuţiile de angajator la angajat. Total incorect! Ce nu spune ministrul este că în guvernarea PSD acest deficit a scăzut de la 16 miliarde de lei, la 2 miliarde.

Mai mult, bugetul de pensii ar putea ajunge pe excedent dacă proiectul de lege iniţiat de PSD prin fostul ministru Eugen Teorodovici care reincriminează neplata contribuţiilor ar fi adoptat. În acest moment pentru peste 2 milioane de români, angajați preponderent la mari corporații, nu se plătesc contribuțiile sociale la nivelul real. Firmele respective păstrează salarii minime, nu le-au majorat cu echivalentul transferului contribuțiilor (+25%) și acordă în compensare bonificații.

Florin Cîţu continuă să invoce paranoic uriaşe găuri bugetare şi anunţă că deficitul real ar fi mai mare de 4 %. Sfideză astfel opinia profesională a specialiştilor de la Fitch şi a celor de la Banca Mondială care au estimat că România se poate încadra în ţinta de deficit de 3% din PIB.

Actualul ministru ar trebui să realizeze că prin declaraţiile sale face rău economiei şi românilor. Determină suspiciune în rândul investitorilor şi al mediului de afaceri, riscă să afecteze ratingul României prin creşterea dobânzilor la împrumuturile contractate. Florin Cîțu nu înțelege că nu mai este un simplu guraliv din Opoziție, care spune lucruri trăsnite. Ca ministru al Finanțelor fiecare declarație a sa produce efecte grave în economie.

Astfel, în urma declarațiilor sale alarmiste despre găuri și grele moșteniri a crescut dobânda la care se împrumută România pe piețele externe. Azi România se împrumută cu 3,86% dobândă, față de 3,80% în urmă cu două săptămâni. Asta înseamnă bani mai mulți din taxele plătite de români pentru a acoperi cosuturile acestor împrumuturi. Efectul este o consecință a scăderii încrederii în economia românescă, ca urma a unor declarații iresponsabile ale ministrului Finanţelor. Cursul valutar a bătut un nou record istoric, 4,7669 lei pentru 1 euro, cu 34 de bani mai mult.

Consider că tot acest circ mediatic iniţiat de liberali va fi un preambul pentru justificarea reducerii veniturilor bugetare care va rezulta în urma măsurilor economice anunțate în programul lor de guvernare. Mă gândesc aici la eliminarea taxării sistemului bancar, energetic și al comunicațiilor (-2,6 miliarde lei), eliminarea supraaccizei (3 miliarde lei), eliminarea impozitării contractelor part-time la nivelul salariului minim (-1,5 miliarde lei). În total sunt 7,1 miliarde lei, pe care PNL va trebui să îi obțină fie din tăieri sau impozitări suplimentare de pensii și salarii, fie prin concedieri în masă, fie prin introducerea unor noi taxe pe muncă sau eliminarea unor scutiri acordate în prezent (ex. scutirea de impozit pe veniturile salariale la IT-iști și cercetător, scutirea de CASS la pensiile sub 2.000 lei).

PNL încearcă să inducă percepţia că viitoarele măsuri de austeritate sunt luate din cauza PSD și nu din cauza programului pro-corporaţii pregătit de PNL. Cu toate acestea buna guvernare a PSD-Dăncilă este reconfirmată. România reușește din nou o creștere economică record în Europa. PIB-ul țării a crescut cu 4,1 % în primele 9 luni ale anului. Sunt date oficiale comunicate de INS.

În trimestrul al treilea PIB a fost în termeni reali mai mare cu 0,6% decât în trimestrul doi. Sunt cifre clare care aruncă din nou în ridicol acuzațiile lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Florin Cîțu privind greaua moștenire. PSD a lăsat guvernului Orban o țară la cheie, în plină creștere economică, stabilă macroeconomic. Adevărul nu poate fi ascuns prin minciuni și propagandă obsesivă.

Nu există concret nicio justificare pentru impunerea unei politici de austeritate, pentru blocarea majorării pensiilor și a salariilor, pentru disponibilizări masive. Creșterea economică a României a fost de 2,5 ori mai mare decât media europeană

shares