Victime ale incendiilor

Sharing is caring!

In prima luna din acest an, utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire şi a coşurilor de fum defecte ori necurăţate a provocat 26 de incendii, în urma cărora o persoană a decedat. In aceste conditii, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iaşi au mai multe recomandari, care vizeaza masuri de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire.

Pe pardoseală, în faţa uşii (portiţei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalică (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel încât jarul căzut accidental din sobă să nu intre în contact cu materialele combustibile şi astfel să provoace un incendiu. În sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decât focarul, iar portiţa de acces nu se va lăsa deschisă. De asemenea, copii nu vor fi lăsaţi nesupravegheaţi în încăperile unde sunt utilizate astfel de sisteme de încălzire. Jucându-se, copiii pot amplasa materiale textile sau jucării pe sobă sau pot umbla la focar, generând incendii ce pot avea consecinţe tragice. In plus, nu trebuie depozitate materiale combustibile la o distanţă mai mică de jumătate de metru faţă de sobă si nici nu trebuie folosit decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba. De asemenea, trebuie evitata supraîncărcarea sobei”, se arata intr-un comunicat al ISU Iasi.

Pompierii mai avertizeaza ca este absolut necesara repararea, izolarea şi curăţarea periodică a coşurilor de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde şi provoca incendii fie prin efect termic, fie din cauza scânteilor ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.

“În condiţiile existenţei unor fisuri insesizabile ale coşurilor de fum, scânteile pot duce la aprinderea materialelor combustibile din construcţia planşeelor sau acoperişurilor. Pentru a putea identifica aceste fisuri, este indicat ca porţiunea coşului de fum care trece prin pod să fie văruită cu var alb, astfel încât orice problemă apărută să poată fi observată imediat şi remediată. Pentru mijloacele de încălzire având drept combustibil gazele naturale se va avea în vedere verificarea şi întreţinerea instalaţiei de gaze naturale (conducte, robinete, arzătoare), înlăturându-se orice posibilitate de producere a scăpărilor de gaze”, se mai arata in comunicatul ISU Iasi.

Potrivit statisticilor, in ultimii ani, cele mai multe incendii au fost provocate de coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător, neprotejate faţă de elementele combustibile, precum şi de utilizarea unor instalaţii şi echipamente electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.

shares