Tragedia feroviară de la Ciurea, au trecut 102 ani

Sharing is caring!

La mijlocul lunii ianuarie 1917 s-a produs cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 1000 de persoane, printre care şi comandorul de marină Alexandru Cătuneanu. Tragedia a avut loc în apropierea gării din comuna Ciurea, pe fondul unei situaţii de criză din Primul Război Mondial.

Pentru a aduce un omagiu victimelor acestei catastrofe, Statul Major al Forţelor Navale, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” şi autorităţile publice locale ieşene au organizat astazi o ceremonie militară cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Comandorului „Alexandru Cătuneanu”, situat în localitatea Lunca Cetăţuii din comuna Ciurea. Cu acest prilej, reprezentantul conducerii Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, a acordat şcolii din localitate denumirea „Comandor Alexandru Cătuneanu”, personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei şi oceanografiei în România.

Numărul victimelor de la Ciurea, din anul 1917, plasează România intr-un clasament sumbru al accidentelor feroviare mondiale. Momentele de groaza ale accidentului au fost descrise cu greu in cuvinte. Evenimentul de proportii a avut urmări dezastruoase: lămpile cu gaz, cărbunii din sobele improvizate ale vagoanelor au condus la incendierea acestora, au luat foc şi două vagoane de muniţii staţionate pe altă linie din gara Ciurea, fapt care a contribuit la creşterea numărului oamenilor morți sau mutilați. Oamenii au fost înmormântați în gropi comune, pe câmpul din spatele gării Ciurea.

shares