Tinerii încurajaţi să iubească limba franceză

Placerea lecturii in limba franceza se invata si se cultiva la varstele cele mai fragede. Asta cred membrii Asociatiei pentru Distributia Internationala de Carti, Lucrari si Reviste Francofone – ADIFLOR, care au revenit in Romania. Astfel, in perioada 19-27 februarie, vor fi distribuite aproape 8.500 de carti pentru copii si adolescenti, in 54 de scoli si licee din 13 orase si comune.

Acțiunea se afla la cea de-a cincea editie, in colaborare cu Institutul Francez din Romania. Organizatorii precizeaza ca, astfel, Institutul Francez din Romania isi doreste sa reafirme si sa intareasca sprijinul acordat retelei de institutii de invatamant bilingve din sistemul preuniversitar. Un alt obiectiv este acela de a determina celelate scoli si licee sa acorde mai multa importanta limbii franceze in procesul de formare a tinerilor si sa mareasca expunerea acestora la cultura franceza, in viata de zi cu zi.

Institutul Francez din Romania a subventionat o parte din costurile de achizitie a cartilor pentru cinci licee bilingve participante la aceasta actiune. Mai mult, Institutul va testa, in curand, un dispozitiv pentru cartile electronice, oferit de ADIFLOR, care va putea fi propus ca instrument pedagogic in scolile bilingve.
În perioada 19-27 februarie, cartile vor fi livrate la Bacau, Brasov, Bucuresti, Carei, Cluj-Napoca, Deva, Iasi, Negresti, Oas, Piatra Neamt, Pufesti, Ramnicu Sarat, Satu Mare, Timisoara. Volumele cumparate acopera o gama larga de genuri si domenii, pornind de beletrsitica la literatura de specialitate.

ADIFLOR este o asociatie non-profital carei scop este sa inlesneaca accesul publicului tanar la cartea in limba franceza. Asociatia isi mai doreste scoata in evidenta diversitatea culturala a spatiului francofon si sa incurajeze solidaritatea.

De la infiintarea ei, in anul 1985, ADIFLOR s-a implicat in peste 1.500 de proiecte in intreaga lume. In fiecare an, prin intermediul acesteia, mai mult de 200.000 de volume au imbogatit fondurile de publicatii ale unor biblioteci publice, centre de documentare si institutii de invatamant din tari francofone si francofile.