Tensiuni in Orientul Mijlociu dupa ce SUA l-a ucis pe generalul iranian Soleimani. Romania poate fi o tinta pentru Iran avertizeaza Basescu

Sharing is caring!

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump a ordonat ieri un atac aerian langa aeroportul din Bagdad in care a fost ucis Qasem Soleimani, liderul Trupelor Revolutionare Iraniene Quds. In atacul cu drona a fost ucis si Abu Mahdi al-Muhandis, liderul Militiei din Irak. Trump a sustinut ca Soleimani pregatea iminente atacuri impotriva americanilor.

Presedintele SUA a adaugat ca nu-si doreste schimbarea regimului din Iran. Pentagonul l-a acuzat pe Soleimani ca a omorat sute de americani si aliati in atacuri ce au avut loc in ultimele luni. „Soleimani a fost responsabil pentru crearea unui arc de influență – pe care Iranul îl numește „Axa Rezistenței” – extinzându-se de la Golful Oman prin Irak, Siria și Liban până la țărmurile estice ale Mării Mediterane”, a declarat pentru CNN, un fost ofiter FBI.

In aceasta dimineata, pe strazile din Bagdad a avut loc o procesiune pentru cei doi. O masina in care se afla sicriul generalului iranian s-a strecurat cu greu pe strazile din capitala irakiana.

Rusia a atentionat ca atacul americanilor poate avea consecinte grave in timp ce Marea Britanie a cerut ca situatia sa nu escaladeze. Guvernul francez le-a cerut cetatenilor sai evitarea spatiilor publice din Iran. Americanii au anuntat ca vor suplimenta numarul soldatilor din Orientul Mijlociu.

Traian Basescu a anuntat ca Iranul ar putea să încerce să se răzbune pentru moartea generalului Qassem Soleimani prin atacarea unui aliat al Statelor Unite, iar România este unul din ei.

Foto: cnn.com

shares