Studenți din șapte țări la Olimpiada Internațională de Matematică

Aproape 100 de studenți de la 21 de universități din șapte țări, inclusiv din România, se află zilele acestea la Iași, pentru a participa la Olimpiada Internațională de Matematică pentru Studenți.

Olimpiada Internațională de Matematică pentru Studenți, aflată la cea de-a XII-a ediție, este organizată de Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași pentru a doua oară.

”Este o manifestare foarte importantă, studenții noștri au participat la această olimpiadă și au avut tot timpul rezultate foarte frumoase. Noi în fiecare an premiem studenții din Politehnică ce participă la astfel de concursuri – nu numai la această olimpiadă, ci și la alte manifestări internaționale. Întotdeauna studenții noștri s-au comportat foarte bine, pentru că există o tradiție, o tradiție îndelungată, densă, legată de predarea matematicii în Politehnică.

Politehnica a avut întotdeauna profesori de matematică de mare prestigiu, catedra de Matematică a fost întotdeauna un pol al cercetării în universitate, un pol al
cultivării valorilor acestor discipline fundamentale și bineînțeles, ca urmare a prestației studenților la manifestările internaționale, noi putem să organizăm
această competiție”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen SEGHEDIN, prorector.

Printr-un astfel de eveniment se dorește crearea unor punți de legătură între studenții români cu cei din alte țări, precum și între universitățile înscrise în
competiție.

”Zilele acestea, universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași este gazdacelei de-a XII-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică pentru
Studenți, olimpiadă organizată pentru a doua oară de către universitatea noastră. Este un prilej deosebit pentru studenții noștri, dar și pentru profesori, de a crea punți între noi și alte universități, între noi și alte țări și – de ce nu? – între noi și viitorii cercetători care se formează acum pe băncile universităților noastre”, a declarat lect. Dr. Marcel ROMAN, Directorul Departamentului de Matematică. și Informatică, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”

Participanții vor avea de rezolvat în cinci ore mai multe probleme dificile: ”Competiția constă într-o probă de cinci ore, patru probleme cu un grad de dificultate, bineînțeles, foarte, foarte ridicat”a declarat lect. Dr. Marcel ROMAN, Directorul Departamentului de Matematică și Informatică, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”.

La Olimpiada Internațională de Matematică pentru Studenți sunt înscriși 85 de studenți, de la 21 de universități din Argentina, Bulgaria, Cehia, Grecia, Turkmenistan, Rusia și România.