Sportul ieșean, în colaps

Deputatul PNL Marius Bodea a prezentat astăzi, în cazul unei conferințe de presă, situația sportului ieșean, despre care consideră că se află în colaps.

Drept argumente, parlamentarul național liberal a dat exemplu, echipei de rugby, care s-a retras din prima ligă, precum și al echipei de handbal masculin, care, după 13 ani, s-a retras și ea din Liga I. Totodată, fotbaliştii de la CSM Poli au avut salarii neplătite de două luni şi jumătate, existând riscul ca acest club să intre ăn faliment. Totodată, nici baschetbaliștii nu și-au primit salariile de cinci luni, iar cei de la CS Politehnica au de gând să retragă și echipa din competiție în cursul săptămânii viitoare.

Mai mult, în vara anului 2017, a fost retrasă din campionat echipa de baschet feminin, deși la începutul anului 2017 clubul primise asigurări de la Primăria Municipiului Iași că vor fi alocați bani pentru echipă.

”În perioada iulie-septembrie 2017 au avut loc mai multe întâlniri, ședințe, conferințe de presă și comunicate de presă la care a participat și primarul Iașului. A comunicat faptul că cele trei echipe, handbal, baschet și rugby vor fi susținute financiar de către Primăria municipiului Iași prin intermediul fundației ”sportul ieșean”, asta, pentru a participa în Superligă. Și consilierii locali ai PNL au votat acest lucru, susținând această rectificare bugetară. În urma promisiunilor, practic, Clubul Sportiv Politehnica a încris cele trei echipe în Superligă, bazându-se pe promisiunile de finanțare din partea primăriei. A fost o singură tranșă, în valoare de 950.000 de lei, 250.000 de lei pentru rugby și câte 350.000 de lei pentru handbal și baschet, virată în luna septembrie, bani cu care cluburile și-au acoperit în mare parte restanțele și păreau că lucrurile vor merge înainte foarte bine. Însă din septembrie nu a mai fost virat absolut niciun leu cluburilor sportive, pentru că primarul pur și simplu refuză să semneze alocările, deși sunt puse la dispoziție toate documentele în acest sens”, a declarat Marius BODEA, deputat PNL.

Marius Bodea a subliniat că există condițiile legale pentru finanțarea sportului. Acestea ar fi:
a. Includerea în organigrama Primăriei a cluburilor sportive, așa cum este CSM București!
b. Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general;
c. Prin Fundația Sportului Ieșean;
d. OUG 38/2017 care este în vigoare;