Spitalul Sf. Spiridon refuză banii de la Consiliul Județean

Spitalele din județul Iași vor putea recupera aproape 11 milioane de Euro, sume investite în echipamente, aparatură medicală, în ambulatorii și unități de primire a urgențelor, în lucrări de reabilitare, extindere și modernizare, derulate în perioada 2014-2017 sau aflate în desfășurare.

Consilierii judeteni au votat astazi doua proiecte de aproape 50 milioane de lei inclusiv TVA ce ajuta spitalele sa-si imbunatateasca serviciile medicale. Cea mai importanta unitate spitaliceasca din Moldova a refuzat rambursarea. Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon" a transmis pentru rambursare o listă de achiziții în valoare de 1.732 001 lei, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu" 28 934 071 lei, iar Institutul Regional de Oncologie Iași 583 206,06 lei.

Investițiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Maria" se ridică la 4 367 809 lei, ale Institutului de Psihiatrie Socola la 1.701 895,77 lei, iar ale Spitalului Municipal de Urgență Pașcani la 3 140 283 lei. Achizițiile Direcției de Sănătate Publică propuse spre decontare au fost de 9 141 302 lei, ale Municipiului Iași de 118.730,66 lei, iar ale Municipiului Pașcani au însumat 52 822,36 lei. Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon Iași nu a dorit sa-i fie rambursata vreo suma.

“Refuza sa reprimeasca banii inapoi in buget. Tot ce este propus pentru recuperarea acestor bani, din punctul lor de vedere nu este legal” a spus o angajata a CJ Iasi in cadrul sedintei de astazi. Pe de alta parte, Maricel Popa considera ca orice suma provenita din fonduri nerambursabile este binevenita.

„Sa dai cu de-a sila nu poti. Mi-as dori sa transmit un mesaj sa termine cu copilariile si sa luam cat mai multi bani de la Comisia Europeana. Noi am identificat pe judetul Iasi in jur de 40 milioane de euro si cu regret, daca spitalul nr. 1 al Iasului, Spitalul Sf. Spiridon nu vrea sa acceseze bani europeni… Cred ca toate cladirile respective sunt intr-o stare foarte buna si nu mai au nevoie de bani si sunt foarte dotate de refuza sa ia bani”, a declarat Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.