Spitalul-închisoare de la Grajduri, gata să „explodeze“. 400 pacienţi pe 240 locuri

Sharing is caring!

Suplimentarea numărului de paturi de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri este încă departe să devină realitate. Reprezentanţii unităţii medicale susţin că problema este găsirea unei surse de finanţare.

„Este o problemă veche, însă spunem noi că discuţiile sunt totuşi avansate. Am avut recent o întâlnire cu doamna ministru, la finalul lunii octombrie am fost în audienţă la dumneaei, căutăm încă sursa de finanţare. Acum am reluat discuţiile, sperăm să demarăm măcar construcţia anul viitor. Ne străduim să facem cumva să fim prinşi de ordonatorul de credite pe o listă de investiţii măcar pentru anul viitor“, a precizat jr. Victor Idricianu, managerul unităţii medicale.

În momentul de faţă, sunt internaţi aproximativ 400 de pacienţi, în condiţiile în care sunt disponibile 240 de paturi. Numărul acestora este în continuă creştere, iar managerul spitalului susţine că documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) a fost finalizată şi depusă de mai mult timp la Ministerul Sănătăţii pentru cele două clădiri.

Conducerea spitalului a luat hotărârea de a folosi clădirea vechii spălătorii pentru a muta sectorul administrativ, iar în locul sectorului să fie extins spaţiul de cazare a bolnavilor, prin recompartimentare, pentru a rezolva situaţia de aglomeraţie cu care se confruntă.

Problema supraaglomerării nu poate fi rezolvată decât prin construirea de noi spaţii de cazare, deoarece aici ajung prin hotărâre judecătorească bolnavi cu probleme psihice cronice şi probleme penale, care sunt externaţi prin intermediul instanţei de judecată, fără să depindă de conducerea spitalului.

De asemenea, internarea medicală în regimul măsurilor de siguranţă se face atunci „când făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psiho­active sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-o unitate sanitară de specialitate, până la însănătoşire sau până la ob­ţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol“, con­form articolului nr. 110 din Codul Penal.

Sursa: Ziarul de Iasi

shares