Se anunță concedieri în 2019, vom avea un an greu

Sharing is caring!

Angajatorii din Romania avertizeaza că se pregătesc de concedieri. Potrivit unui sondaj recent, peste 80 de procente dintre acestia au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați. Cei mai afectaţi vor fi muncitorii necalificaţi. Mai mult de jumatate dintre oamenii de afaceri români consideră că după creșterea salariului minim pe economie urmează și creșterea altor salarii decât cele minime la nivelul întreprinderii. Urmează concedieri masive în domeniul privat.

Patronatele sustin că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind introducerea măsurilor fiscal-bugetare este o adevărată bombă, iar firmele vor face concedieri masive in rândul angajaţilor. Analistii economici sustin ca haosul din tara este generat de lipsa bugetului pe 2019.

Mai mult, taxa pe bănci va fi o adevărată lovitură pentru firmele mici, care reprezintă jumătate din economie. Acestora le va fi din ce în ce mai greu să-şi finanţeze investiţiile prin împrumuturi. Asta ar putea duce la concedieri. Impactul va fi ca mulţi din angajatori ca să-şi rezolve temporar problemele pur şi simplu vor diponibiliza masiv de-a lungul lunii ianuarie pentru a-şi adapta structura bugetului la noile condiţionări financiare care le sunt impuse. Specialistii in economie nu vad cu ochi buni anul 2019.

Patronatele avertizeaza ca numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă variază între 1 şi 10, în funcţie de specificul firmei. Cei mai afectaţi vor fi muncitorii necalificaţi. Angajatorii spun că vor ajunge la astfel de decizii din cauza ultimelor măsuri fiscal-bugetare şi a creşterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.

shares