Rusalii cu miros de frunză de nuc

Sharing is caring!

Duminica aceasta, 27 mai, la 50 de zile după Învierea lui Hristos, creştin-ortodocşii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus. În tradiţia populară, sărbătoarea poartă numele de Duminica Mare, Cincizecimea sau Duminica Rusaliilor.

În această zi, odată cu Pogorâriea Duhului Sfânt, comunitatea creştină sărbătoreşte şi ziua de naştere a Bisericii Creştine, care completează ciclul pascal început la Florii.

Se spune ca in ziua Pogorârii Duhului Sfânt, Sfântul Apostol Petru s-a adresat mulţimii. Predica lui apostolică s-a bucurat de un uriaş succes şi atunci s-au convertit la creştinism, primind botezul, 3000 de „suflete.”

Sarbatoare cu reminiscente pagane, asadar, Rusaliile aduc in biserici, prin enoriasi, frunze de nuc şi flori de tei. După ce sunt sfinţite, aceste ofrande se împart credincioşilor, ca simbol al limbilor de foc pogorâte asupra apostolilor.

Tradiţia spune că este bine ca ramurile verzi cu frunze de nuc şi flori de tei să împodobească ferestrele casei şi icoanele, având puteri protectoare împotriva ielelor şi a pagubei.

shares