Război Iași – Bacău în jurul autostrăzii

Grupuri de interese din zona Bacau – Brasov blocheaza proiectul autostrazii A8, sustine Catalin Urtoi, membru fondator al Asociatiei Impreuna pentru A8. Desi Ministrul Trasporturilor este din Bacau si cunoaste nevoia de dezvoltare a Moldovei, acesta, blocheaza mai mult procedurile pentru construirea autostrazii A8, considera cei de la “Impreuna pentru A8”. Reprezentantii asociatiilor care lupta pentru autostrada au fost primiti cu simpatie la Bruxelles iar in luna octombrie vor merge la Cotroceni pentru o intrevedere cu Klaus Iohannis dar nu sunt chemati la discutii de Lucian Sova. Moldova nu va vedea prea curand nici macar un kilometru de autostrada. Lucrarile la Centura Bacaului vor incepe cu intarziere, dupa ce, oferta castigatoare, a firmei omului de afaceri Dorin Umbrarescu a fost contestata.

 “Discutam de mai bine de 11 ani de autostrada A8, discutam de 1 an de zile de A7 care se chinuie CNAIR-ul si Ministerul Transporturilor cu desemnarea constructorului iar la aceasta mult discutata centura a Bacaului am aflat cu stupoare acum cateva zile ca acest constructor care a castigat a fost contestat si iata ca a fost contestata licitatia. In acest moment este iarasi blocata aceasta Centura a Bacaului”, a spus Catalin Urtoi – membru fondator Asociatia “Impreuna pentru A8”.

Catalin Urtoi sustine ca vinovati sunt cei de la CNAIR, care prin incometenta au intocmit caiete de sarcini ce pot fi contestate. Romania poate accesa pana in 2020 fonduri europene nerambursabile pentru Autostrada A8 dar trebuie si ca Ministerul Transporturilor sa se implice efectiv.

“In momentul de fata Romania nu are probleme de bani. Comisia Europeana are bani pentru a finanta aceste autostrazi, inclusive A8. Ele fac parte dintr-un program de dezvoltare a infrastructurii in Europa. Nu ne putem plange ca Europa nu vrea. Sunt bani gratis pentru care oricum noi ca si tara contribuim an de an dar nu stim sa tragem aceste fonduri ca sa vedem aceste investitii realizate”, a adaugat Catalin Urtoi.