PSD Iasi: „Să râdem cu liberalii ieşeni!”

Sharing is caring!

Aflăm cu uimire şi amuzament, totodată, că liberalii ieşeni critică administraţia judeţeană pentru faptul că organizează o Gală de premiere a celor mai buni sportivi ieşeni şi pentru că susţine Centrul de Excelenţă pentru fotbal la nivelul copiilor şi juniorilor.

Le reamintim distinşilor politruci liberali că s-au împotrivit cu îndârjire atunci când Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Iaşi a încercat să iniţieze mai multe proiecte de hotărâre prin care să modernizeze baza sportivă de la Ruginoasa şi implicit să susţină, alţi tineri fotbalişti ai acestei comunităţi, care în acest an au câştigat prima ediţie a competiţiei naţionale, “Cupa Satelor” la fotbal, destinată copiilor sub 13 ani.

Tot liberalii, prin vocea profesorului de istorie Vasile Cotiugă, consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, acuză administraţia judeţeană de faptul că nu mai susţine sportul de performanţă prin finanţarea Fundaţiei Sportului Ieşean (FSI).

Le reamintim şi de această dată că nu Maricel Popa şi PSD Iaşi se împotrivesc finanţării sportului ieşean prin intermediul FSI, ci legea nu mai permite acest lucru şi le recomandăm, înainte de a mai face astfel de afirmaţii, să îl consulte pe Mihai Chirica, primarul Iaşului şi viitorul lor coleg de partid.

De asemenea, liberalii devin ridicoli şi cu adevărat haioşi în momentul în care solicită înfiinţarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura Educatională în Zona Metropolitană. Guvernul PSD, administraţia judeţeană şi administraţiile locale susţin de mai bine de 3 ani, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, reabilitarea, modernizarea şi construirea de creşe, grădiniţe şi şcoli în toate comunităţile din judeţ, nu doar în zona Metropolitană.

Astfel, sunt deja finalizate sau în diferite faze de implementare 273 de obiective de investiții în sistemul de învățământ preuniversitar din județul Iași. Valoarea totală a acestora se cifrează la peste 287 milioane de lei, adică echivalentul a peste 60 de milioane de euro.

„Creșe, grădinițe, școli gimnaziale și clădiri de licee trec prin ample procese de modernizare. În cazul multor comune din județ, vorbim inclusiv despre construcția de noi unități. În premieră, avem în lucru pentru mediul rural și realizarea a patru centre tip after-school”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și lider al organizației județene a PSD.

La capitolul creșe, suma ce va fi cheltuită va depăși 16,8 milioane de lei. Cu acești bani, se vor reabilita și moderniza două creșe, iar alte 7 vor fi ridicate din temelii. Aproape 80 de milioane de lei vor fi destinate grădinițelor, 45 de unități existente urmând a fi refăcute, iar alte 37 vor fi construite de la zero. Cea mai mare sumă, de peste 155 de milioane de lei, a fost destinată școlilor primare și gimnaziale din județ. Potrivit datelor centralizate, sunt în lucru 155 de unități care vor fi modernizate.

În cazul altor 15, este vorba despre clădiri nou-nouțe ce urmează să fie edificate. În ceea ce privește liceele județene, suma alocată prin cele două programe PNDL depășește 31 de milioane de lei, iar operațiunile sunt cele de reabilitare, modernizate și dotare în cazul a 9 unități de învățământ. Tot în cadrul acestui capitol sunt cuprinse și lucrările de construcție a patru centre rurale de tip after-school. Costul ridicării și dotării acestora au fost estimate la aproximativ 5,21 milioane de lei.

Din păcate, pe tot parcursul acestor trei ani consilierii judeţeni liberali au preferat să nu voteze proiectele administraţiei social-democrate care propunea modernizări de drumuri, dezvoltarea Aeroportului sau susţinerea antreprenorilor şi a mediului de afaceri. Aceştia s-au poziţionat inclusiv împotriva adoptării bugetului judeţului Iaşi, cel mai mare din istoria existenţei Consiliului Judeţean Iaşi.

shares