Produse alimentare moldovenești pe piața din România

Sharing is caring!

Produse alimentare din Republica Moldova pe piata romaneasca. Asta isi doreste deputatul PSD – Vasile Axinte, care a solicitat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, sa ia masuri pentru ca agricultorii din Basarabia sa-si poata vinde produsele pe piața din România.

Deputatul semnaleaza faptul ca până în momentul de față, produsele moldovenești n-au reușit să devină cunsocute pe piața românească și nici n-au fost atât de dorite față de mărfurile din celelalte țări europene, deși calitatea lor nu poate fi pusă la îndoială.

„Spun aceste lucruri raportându-mă la potențialul agricol impunător din Republica Moldova, acolo unde afacerile din sectorul agricol au fost şi rămân o parte importantă din economia țării.
Mai mult, agricultorii au început să obțină și produse bio. Iar cifrele Ministerului Agriculturii pentru 2016 arată că în Republica Moldova erau peste 60 de mii de hectare, cu peste 35 de mii mai mult decât în 2015. Așadar, agricultorii moldoveni pot obține produse de calitate. Produse care, mai apoi, pot ajunge pe piața de la noi. Mai ales că nici costurile transportului n-ar fi atât de
mari, spre deosebire de transportul alimentelor din alte țări mai îndepărtate”, a transmis deputatul Vasile Axinte.

Acesta mai spune ca am putea aduce în piețele și în supermarketurile din țară produse moldovenești. Iar legătura dintre România și Republica Moldova ar putea deveni mai strânsă în ceea ce privește domeniul agricol. Mai ales că, până acum, agricultorii din Republica Moldova nu au ajuns prea des în țara noastră, decât la câteva reuniuni sau festivaluri. Acolo unde prea puțini au apucat să-și prezinte marfa sau să vină în contact cu alți distribuitori care să-i ajute să vândă pe piața din România.

Deputatul a adresat si cateva intrebari ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea

1. Concret, ați luat până acum vreo măsură pentru a-i sprijini pe agricultorii din Republica Moldova să-și vândă produsele la noi în țară?
2. Aveți în plan proiecte prin care produsele moldovenești să ajungă într-o cantitate mai mare pe piețele sau în supermarket-urile din România?
3. Care este cantitatea de produse agricole moldovenești ajunse la noi în țară, de la începutul acestui an?
4. V-ați gândit la înmulțirea evenimentelor care să aibă ca scop prezentarea produselor agricole din Republica Moldova?
5. Aveți în vedere simplificarea procedurilor legislative, în așa fel încât agricultorii din Republica Moldova să-și poată vinde mai ușor produsele în România.

shares