Primii la tragedii si ultimii la realizari. Judetele Suceava si Bacau in topul national privind persoanele decedate in accidente rutiere

Sharing is caring!

Romania ocupa in continuare primul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul accidentelor rutiere. Si in acest an, numarul mortilor pe soselele tarii a fost considerabil iar cauzele sunt multiple, de la indiscipline pietonilor, la viteza excesiva, consum de alcool si infrastructura rutiera precara. Din pacate, romanii stau prost la educatie rutiera ca si principiu de viata.

In Moldova, judetul Suceava s-a aflat mereu in topul national in privinta persoanelor decedate in accidente rutiere. In 2016 si 2017 peste 100 persoane au murit in accidente iar anul trecut numarul acestora a fost de 84.

In primele 11 luni ale acestui an, 70 oameni au pierit, pe primul loc din tara fiind judetul Constanta cu 71 morti. Pe locul 3 in tara se afla Bacaul cu 58 morti.

Oana Baciu – presedinte Asociatia Nationala a Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere: „Avand in vedere forma de relief, faptul ca judetul este foarte intins. Nu am o statistica concreta si o explicatie pentru faptul ca in Suceava se intampla atat de multe accidente insa din cifre asta reiese, ca acolo se intampla cele mai multe si cele mai tragice„.

Si totusi, desi numarul masinilor a crescut iar infrastructura a ramas aceeasi se inregistreaza o scadere a numarului de morti pe sosele in comparatie cu anul 2008.

Oana Baciu – presedinte Asociatia Nationala a Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere: „Uniunea Europeana ne-a impus sa reducem numarul accidentelor rutiere la jumatate. Aveam target pana in 2020 si pe care suntem aproape sa-l indeplinim. Mai avem pana acolo dar este o realizare din punctual meu de vedere. In 2008, anul cu cele mai multe accidente rutiere si-au pierdut viata 3.065 persoane si au fost undeva la 9420 grav raniti. Am ajuns sa discutam in 2018 de 1867 decese si vreo 9000 de grav raniti. Asta inseamna ca este o scadere importanta dar din pacate noi suntem in continuare in topul accidentelor din Uniunea Europeana”.

shares