Poveste de militar / Seful Statului Major din Garnizoana Iasi vs. Fiul, militar in devenire

Sharing is caring!

A jurat credinta patriei, pe care a aparat-o cu pretul vietii. A fost in teatrele de operatii din Afganistan. Si isi iubeste neamul, mai presus de orice. Poarta in suflet victorii, dar si suferinta. Nu si-a vazut copiii devenind oameni mari, pentru ca era plecat, aproape mereu, in slujba tarii. Dar, pe urmele lui, ii calca fiul cel mic, pasionat de cariera militara si ferm convins ca va ajuta Armata Romana sa creasca. Va prezentam povestea a doi angajati ai MApN, tatal – Sef de Stat Major al Garnizoanei din Iasi si fiul – student al Academiei Fortelor Terestre din Sibiu. Dincolo de uniforma militara, care impune respect si decenta, gasim doi oameni pasionati de ceea ce fac, iar motivatia lor poate fi un laitmotiv pentru generatiile care vin.

Colonel Ionel Munteanu. De peste 30 de ani in slujba patriei, angajat al Ministerului Apararii Nationale. In prezent, Sef de Stat Major al Brigazii 15 Mecanizate “Podu Inalt” din Iasi. A intrat in structurile militare de la varsta de 14 ani si, cu devotament, curaj si perseverenta, a ajuns la o cariera de cel putin 30 de ani in domeniul militar.

Il vedem mereu printre camarazi, in special inainte ca acestia sa plece in misiuni de pregatire in diferite locatii din tara, dar si din strainatate, in teatrele de operatii din Irak, Angola sau Afganistan.

Discurs in fata militarilor: „Va deplasati pe itinerariul stabilit, cel care v-a fost aprobat, va dispuneti in tabara si, incepand de maine, va executati programul de instructie asa cum vi l-am aprobat. Veti avea in vedere indeplinirea atributiilor, grija fata de armament, grija pentru oamenii din subordine, astfel incit, pe timpul desfasurarii activitatilor, totul sa decurga normal, asa cum a fost planificat”.

La 52 de ani, colonelul Ionel Munteanu, Seful de Stat Major al Brigazii 15 Mecanizate “Podu Inalt”, poarta in suflet victorii, dar si suferinte. Pentru a-si sluji tara cu demnitate si onoare, a petrecut putin timp cu familia. Care l-a inteles si l-a spijinit moral sa devina ceea ce mereu a visat. Fiul cel mic, Daniel, i-a pasit pe urme, a “furat” din meseria tatalui si, pentru prima data, cei doi s-au intalnit la instructie, in marea unitate din dealul Copolui, la Iasi.

„Sa pui in practica ceea ce ai invatat in anii de Academie. Fara emotii fiindca esti in fata mea, as vrea sa comanzi acest pluton pentru instructia de front”, ii spune comandantul Munteanu sergentului Munteanu jr.

Sub privirile exigente ale tatalui, studentul Munteanu aplica tehnicile invatate in Academia Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” de la Sibiu, acolo unde este inmatriculat in anul trei.

Emotiile se simt. Dar sunt tinute sub frau. Cu perseverenta si o duritate aparent inocenta, dar ferma.

Daniel Munteanu, student sergent al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu: „A fost mai dificil pentru ca a fost tata aici, niciodata nu am fost in aceeasi unitate, mai ales imbracati militari. Mi-am dorit din timpul liceului, avand bunicul cadru militar, m-au influentat, cat de cat, mi-am dorit si am reusit. Eu imi doresc o Garnizoana mare, in care pot sa invat cate ceva. Dupa ce termin Academia, voi fi specializat in Arma Aparare Chimica, Biologica, Radiologica si Nucleara. Peste vreo 10 ani, probabil voi fi capitan comandant de companie si, probabil, intr-o misiune, intr-un teatru de operatii”.

Experienta acumulata in delungul carierei militare il va ajuta pe mezinul familiei sa puna umarul la tot ceea ce presupune formarea unui sistem militar puternic. Antrenamentele, strategiile si tacticile se fac la cel mai inalt nivel de pregatire profesionala. Pentru asta, insa, iti trebuie si devotament fata de meseria de militar. Vocatia este la fel de importanta.

Colonel Ionel Munteanu, Sef de Stat Major al Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt”: „Am parcurs treptele ierarhiei, de la functia de comandant pluton pana la cea de Sef de Stat Major, la Marea Unitate. Incerc, zi de zi, pentru ca imi dau seama ca este nevoie de ceea ce am acumulat eu in acesti ani, sa ii invat si sa ii ajut pe oamenii din jurul mei. E mult mai bine sa ai de la cine sa inveti. Se schimba tehnica, au loc transformari, societatea intreaga se modifica si atunci este nevoie ca ei sa inteleaga cum a evoluat sistemul, cum, de ce s-a ajuns aici, de ce este nevoie sa mearga mai departe”.

Campul de lupta este un mediu ostil. Iar prima lectie pe care o invata militarul este aceea ca cei care par a fi prieteni se pot tranforma in inamici.

Discutie intre colonelul Ionel Munteanu, Sef de Stat Major al Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt” – reporter:
Primul sfat care l-as da celor care pleaca acolo este sa se pregateasca. Foarte bine, chiar. Foarte bine, pentru ca este un alt mediu, este o alta lume, este o alta cultura, sunt multe provocari, foarte multe. Si Afganistanul trece printr-o serie de transformari.
Ce sfat i-ati da unui tanar care simte ca vrea sa faca armata, dar ceva il impiedica. Cum l-ati determina sa urmeze o cariera militara, ce i-ati spune sa il motiveze?
Daca el simte si crede ca ii place armata, pentru ca asta este o meserie de vocatie, l-as sfatui sa vina. Sa faca tot ce e posibil, in primul rand sa se pregateasca, pentru ca nu poti sa intri in sistem daca nu esti pregatit. Asta inseamna sanatate, sa fii intr-o forma sportiva, sa fii pregatit pentru tot ce se cere in sistem. Iar, dupa aceea, sa iti indeplinesti, zi de zi, sarcinile, atributiile functiei pe care esti.

Ani intregi, Munteanu senior a fost unul din cei care au condus pumnii de fier ai Fortelor Terestre Romane. Si-a urmat visul din copilarie. Acela de a urca pe tanc si de a invata cum se construieste si cum se manevreaza. A muncit pentru visul lui. A urmat studiile la Scoala Militara de Ofiteri Activi de Tancuri de la Pitesti. Apoi a facut cursuri de comandant companie tancuri si cele de stat major pentru ofiteri de tancuri. Muntele de fier a devenit, pentru Munteanu, o pasiune. De altfel, seful de stat major de la Iasi este si cel responsabil de numele “Cavalerii Negri”, pus tanchistilor din Moldova. In biroul sau din Palatul Ostirii, pastreaza si acum amintirea vie ai anilor petrecuti printre mastodontii de fier.

Colonel Ionel Munteanu, Sef de Stat Major al Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt”: „Este inca plina de praf, poarta praful din Smardan. E salopeta pe care eu am purtat-o, in calitate de comandant al Batalionului 284 Tancuri. Dupa ce am predat si am incheiat misiunea acolo, am impachetat-o asa cum a fost si o pastrez aici, cu tot cu praf”.

De aproape trei ani de zile, colonelul Ionel Munteanu detine functia de Sef de Stat Major al Brigazii 15 Mecanizate “Podu Inalt” din Iasi si, din aceasta postura, coordoneaza cu o mana de fier tot ceea ce presupun operatiile si instructiile interne. Nu doar mezinul familiei Munteanu ar putea conduce tot ce inseamna activitatea intr-o unitate militara din tara, ci fiecare tanar care urmeaza o cariera de profil, pe umerii caruia sa se sprijine si sa se bazeze o natiune care merita sa fie aparata.

shares