Piaţă liberalizată, preţurile aceleaşi

De la 1 ianuarie, piaţa de energie electrică este 100% liberalizată pentru consumatorii casnici.

Oamenii care aleg să schimbe contractul sau furnizorul câştigă la facturi, dar avantajul este limitat de o realitate simplă: majoritatea componentelor facturii de energie electrică sunt reglementate de stat.
Factura de energie electrică conţine mai multe componente, alături de preţul propriu zis al energiei: tarifele de distribuţie, transport, şi mai multe taxe.

Toate acestea sunt reglementate de stat şi înseamnă, în factură, mai mult decât preţul de achiziţie al energiei.

Concret, singura component liberalizata, care poate diferi de la un furnizor la altul si care se regaseste in factura, este energia activă consumată, in valoare de 0,18 lei/kWh.

Tariful de distribuţie este de 0,142 lei/kWh, tariful de introducere a energiei în reţea –  0, 001 lei/kWh, tariful de extracţie a energiei din reţea – 0,015 lei/kWh, servicii system – 0,013 lei/kWh, certificate verzi – 0,0456 lei/kWh, acciza – 0,004 lei/kWh, contribuţia pentru cogenerare – 0,012 lei/kWh si TVA – 19%

Adunând toate aceste componente, rezultă un preţ total de 0,41 lei, fără TVA, şi de 0,49 de lei, cu TVA, pentru un kWh, fără a lua în calcul abonamentul zilnic, în acest caz de 0,16 lei pe zi, fără TVA.

Din cei aproape 50 de bani, cu TVA, componenta care este liberă, adică preţul propriu zis al energiei şi marja de furnizare, adică cei 18 bani, reprezintă aşadar doar 36% din factura totală.
Aşadar, acesta este motivul pentru care chiar şi în regim concurenţial, scăderea facturilor este limitată.