Pesta se răspândește cu viteză

Urmărirea traseului cărnii şi a produselor din carne de la porcii infectaţi cu pestă porcină africană este esenţială pentru a stopa răspândirea maladiei virale deoarece aceasta poate supravieţui în alimentele procesate, a afirmat Matthew Stone, directorul adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor , într-un interviu acordat Reuters. Pesta porcină africană s-a extins rapid în Europa de Est şi în China – cel mai mare producător global de carne de porc – unde apar zilnic noi cazuri la distanţe mari unul faţă de altul.

În România, autorităţile au informat că alimentele transportate de oameni reprezintă, cel mai probabil, sursa contaminării, a explicat Stone, scoţând în evidenţă riscul ca migraţia populaţiei să ducă la răspândirea epidemiei. Mulţi muncitori din România şi Bulgaria traversează frontierele pentru a merge să lucreze în alte state din UE, atraşi de salariile mai ridicate.

„Acesta este un scenariu destul de obişnuit în multe state şi transportarea alimentelor nu poate fi ţinută sub control deoarece este dificil să se realizeze controale adecvate la frontiere pentru toate maşinile şi camioanele şi oamenii care trec graniţa”, a afirmat directorul adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor.

România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai afectate de pestă porcină africană, autorităţile şi fermierii fiind extrem de îngrijoraţi din cauza ritmului în care se răspândeşte epidemia. Până acum au fost sacrificate în România aproximativ 250.000 de animale din cauza pestei porcine africane.