Pensii mai mari, gratuităţi mai puţine

Edilii ieseni vor acorda legitimatii gratuite pentru transport doar pensionarilor care au pensii mai mici de 1.500 de lei pe luna.

Aceasta decizie ii avantajeaza pe pensionarii pana in 65 de ani, care pana acum beneficia de facilitate doar daca aveau venituri sub salariul minim brut pe tara, dar ii avantajeaza pe varstnicii de peste 65 de ani, in cazul carora pana acum nu era nicio restrictive privind veniturile.

Un proiect de hotarare de Consiliu Local privind acordarea legitimatiilor a fost pus in dezbatere publica, urmand sa fie aprobat intr-o sedinta ulterioara a alesilor.

“Beneficiarii acestor legitimații sunt persoanele pensionare cu domiciliul în Municipiul Iași, a căror pensie este în cuantum de până la 1.500,00 lei/lună inclusiv”, se arata in proiectulde hotarare de Consiliu Local.

Potrivit documentului pus in dezbatere publica,  in momentul de fata, in municipiul Iasi sunt aproape 72.000 de pensionari. Dintre acestia, aproape 43.000 de varstnici beneficiaza de transport gratuit.

“Conform datelor furnizate de către Casa Județeană de Pensii Iași, numărul pensionarilor cu vârsta peste 65 de ani este de 46.566 și numărul pensionarilor cu vârsta sub 65 de ani este de 25.187. Media lunară a pensionarilor care au beneficiat de gratuitate la transportul în comun, în perioada (ianuarie – noiembrie) 2017 este de 42.989 persoane”, se mai arata in proiectul de hotarare.

Lunar, municipalitatea plateste peste 3 milioane de lei pentru liberele acordate pensionarilor. In cazul acestora, pretul abonamentului liber pe toate mijloacele de transport este de 70 de lei pe luna.

Beneficiarii acestor legitimații sunt persoanele pensionare cu domiciliul în Municipiul Iași, a căror pensie este în cuantum de până la 1.500,00 lei/lună inclusiv.   In ultimul an, punctual de pensie s-a majorat de doua ori.