Pâinea cu mălai, deliciul pentru masa de Crăciun

Sharing is caring!

Pentru ca mai sunt cateva zile pana la Craciun, venim in ajutorul gospodinelor cu o reteta de paine, pe care doar bunicii nostri si-o mai amintesc. Painea pufoasa cu malai, o reteta moldoveneasca traditionala.

Este o paine aurie, gustoasa, care se felieaza usor si nu se sfarama. Pe langa gustul desavarsit, nutritionistii o recomanda ca fiind o paine sanatoasa, continand mai putin gluten decat painea facuta doar din faina de grau.

Probabil ca unii isi mai amintesc de mancarurile pe baza de malai pe care le faceau buncii sau povestile despre raritatea fainii in trecut, atunci cand cultura porumbului era mult mai raspandita decat cea a graului. Inspirata in produsele de panificatie de bunica ei, o tanara antreprenoare din Iasi a readus la viata o reteta veche de paine cu malai. Ingredientele sunt cele de baza, drojdia, faina, apa, sarea si uleiului, doa ca in compozitie se adauga si faina fina de malai.

Cecilia Tugulea, producator produse de panificatie: „La final, trebuie sa urmarim o textura fina a aluatului. Nu densa, nu dura, ci un aluat molcut. Este o combinatie de doua tipuri de faina. Faina de malai fina si faina alba de grau. Noi folosim o faina de malai foarte fina, care are granulatia ca si a celei de grau si este o faina de grau care, la moara noastra, este rezultatul fainii grisate. Si pentru ca faina grisata este un produs cu o granulatie mare, la finalul procesului de macinare rezulta pulbere. Omai invartim un pic, sa fie elastica, sa fie molcut, sa se desprinda de pe mana. Cat ulei punem? Cat luam cu mana si tapetam aluatul. Nu pun in compozitia aluatului, dar se poate pune. Facem o forma rotunda, o punem in vas si o lasam la crescut”.

Dupa ce toate ingredientele au fost amestecate, iar alautul se desprinde cu usurinta de pe maini, se lasa la crescut timp de aproximativ 30 de minute. Unul din avantajele fainii de grau este faptul ca ofera painii o textura mai pufoasa si poate inlocui cu succes agentii de afanare folositi in brutarii si patiserii.

„Acum o punem direct la copt, la o temperatura de 165 de grade si o vom coace in jur de 35-40 de minute, vom astepta sa se rumeneasca si sa se faca numai buna de mancat. Painea este gata, este rumena, este usoara, este coapta pe toate partile, asa ne dam seama ca este coapta si, in momentul in care o bocanim, ea suna cam asa”, spune brutarul.

Dupa 30, 40 de minute la cuptor, la o temperatura de 160 de grade, veti scoate o paine aurie, cu o coaja crocanta si un miez pufos, cu un gust fin de malai.

„O sa va arat cum trebuie sa arate in interior o paine bine facuta, trebuie sa aiba consistenta, este pufoasa, este foarte calda acum, aluatul este bine crescut, dupa cum se observa si miroase exceptional”, a completat brutarul.

Fata de painea clasica, facuta doar din faian de grau, painea cu malai contine ma putin gluten. Nutritionistii recomanda consumul unei astfel de paini, malaiul avand rolul de a regla cantitatea de glucoza in sange, fiind de folos persoanelor ce sufera de diabet, reduce cantitatea de colesterol din sange si contine mai putine calorii fata de faina de grau.

Adina Rusu, nutritionist: „Faina de malai aduce un gust nutritional alimentelor prin faptul ca are un continut bogat in fibre, importante pentru o digestie normala si sanatatea intestinului si organismului, per total. Este bogata si in antioxidanti, in vitamina A si in vitamine din complexul B. Este important ca atunci cand asociem faina de porumb cu cea de grau sa stim faptul ca proteinele din cele doua tipuri de faina se completeaza reciproc, astfel incat sa obtinem aportul de care organismul nostru are nevoie. Un alt aspect important este ca faina de malai poate fi consumata si de persoanele care au intoleranta la gluten, regim alimentar pentru pacientii cu boala celiaca, dar si pentru cei care au afcetiuni autoimune ale tiroidei”.

Pretul unei paini cu malai este de 6 lei.

shares