Orele de artă, obligatorii în toate şcolile

Sharing is caring!

In aceasta saptamana, la Iasi a avut loc o dezbatere cu privire la variantele de plan cadru pentru liceu, elaborate de catre Ministerul Educației Naționale.

La discutii au participat reprezentanți ai elevilor, ai studenților, cadre didactice din învățământul superior și preuniversitar, reprezentanți ai sindicatelor, ai părinților, ai organizațiilor nonguvernamentale și ai angajatorilor.

Discuțiile au fost structurate pe câțiva vectori importanți: profilul absolventului de liceu, materiile studiate în trunchiul comun sau opțional și alegerea uneia dintre cele 3 variante pe care să se contruiască un viitor plan cadru pentru liceu.

Participanții la dezbatere au convenit că trunchiul comun, adică disciplinele studiate obligatoriu în toate liceele, necesită îmbunătățiri.

De asemenea, s-a solicitat introducerea în trunchiul comun a unor ore de artă, de consiliere și orientare în carieră și de dezvoltare personală. A fost punctat și faptul că Evaluarea Națională, cu rol important în repartizarea elevilor în licee, este susținută doar la limba română și la matematică, iar acest fapt defavorizează elevii cu înclinații și rezultate bune la alte discipline.

„Angajatorii, dar și elevii și liderii de sindicat au solicitat ore de practică, care să-i pună pe elevi în contact cu meseriile pe care le-ar putea practica după absolvirea liceului. În plus, participanții la dezbatere au semnalat faptul că formarea inițială și continuă a profesorilor nu le permite acestora să predea la un nivel calitativ superior anumite opționale cuprinse în planul cadru. Participanții la dezbatere au optat majoritar pentru varianta a doua de plan cadru.

Concluziile dezbaterii organizate la Iași vor fi cuprinse într-un document care va fi elaborat după data de 25 ianuarie, când va avea loc la București o dezbatere națională pe aceeași temă. Rezoluția va fi apoi transmisă Ministerului Educației Naționale. Asociația Română de Literație va transmite și separat Ministerului un document de poziție ce va include propunerile rezultate în urma dezbaterii”, se arata intr-un comunicat semnat de profesor Liliana Romaniuc, presedintele Asociației Române de Literație Iași.

shares