Oficial. Ministerul Sanatatii declara epidemie de gripa in Romania. Pana acum s-au inregistrat 56 decese

Sharing is caring!

In ultimele trei  săptămâni, circulația virusului gripal in Romania a avut un caracter epidemic, în care numărul cazurilor de îmbolnăvire prin viroze respiratorii este mai mare față de cel așteptat.

Există o succesiune de trei săptămâni epidemice, ca urmare se constată că gripa evoluează epidemic. Nu există un motiv de panică, dar este necesar ca toate măsurile și recomandările pe care Ministerul Sănătății le-a transmis încă din data de 17 ianuarie și care sunt valabile în această perioadă să le aplicăm. Este nevoie ca populația să fie compliantă și să respecte recomandările specialiștilor privind aplicarea regulilor de igienă personală…Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare in unitatile sanitare. S-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi Institutul Național de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, a focarelor şi  cazurilor severe de gripă”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Obiectivul MS în perioada urmatoare este reducerea numărului de cazuri severe și decese  cu gripă, prin recunoașterea  rapidă a gripei  și instituirea de urgență a tratamentului.

Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea imbolnavirilor. Specialiștii estimează ca circulația intensă a virusului se va menține și în luna februarie.

MS a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.

Din cele 1,3 milioane doze achiziționate inițial , mai sunt aproximativ 12.000 de doze.

Ministrul Sănătății a mai precizat astăzi că în unitățile școlare unde se constată o creștere cu 20% a numărului de îmbolnăviri prin gripă se poate lua decizia de închidere a unității.

La nivel national 56 persoane au decedat din cauza gripei. Ultimele doua decese inregistrate au fost ale unui barbat de 59 ani din judetul Mures si a unui barbat de 43 ani din judetul Arges, ambii si cu alte probleme de sanatate.

shares