O nouă lege pentru comercializarea medicamentelor

Sharing is caring!

Unproiectinitiat de catre deputatul iesean Petru Movila a trecut in plenul Camerei Deputatilor. Astfel, la inceputul acestei saptamani, deputatii au aprobat, cu majoritate devoturi, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 266/2008, initiativa prin care se reglementeaza modul în care functioneaza farmaciile si cum se vând medicamentele.

Conform proiectului depus de catre deputatul PMP Petru Movilaînca din anul 2015 si odata publicat în Monitorul Oficial, vânzarea de medicamenteîn mediul online va fi permisa doar de catre farmaciile care functioneaza legal.

„Propunerea s-a concretizat ca urmare a unorsesizariprivind comercializarea în mediul onlinea unor medicamente expirate sau chiar, în anumite cazuri, contrafacute, fabricate în conditii improprii, cu cantitati mai mici de substanta activa decât cele indicate. În plus, pe lânga faptul ca spatiul de depozitare nu respecta indicatiile producatorului, pe durata transportului nu sunt garantate conditiile specifice de înmagazinare si igiena, iar persoanele care le comercializeaza sunt imposibil de verificat daca au sau nu pregatire în domeniu. În cazul acestor magazine online, într-o proportie covârsitoare de aproape suta la suta, nu se respecta niciuna din prevederile legislative în vigoare. Tinând cont si de practica obisnuita a românilor de a se automedica, exista riscul de punere în pericol a populatiei”, a spus initiatorul legii, deputatul Petru Movila.

Parlamentarul iesean a explicat si de ce s-a ajuns la o asemenea situatie si de ce este necesara o astfel de reglemntare pentru acest domeniu.
„Legea farmaciei specifica foarte clar faptul ca asistenta farmaceutica a populatiei se asigura doar prin intermediul farmaciilor comunitare, a farmaciilor cu circuit închis si a drogheriilor. De asemenea, legislatia prevede si faptul ca este interzisa utilizarea tehnicii devânzarecu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar, precum si faptul ca acestea nu pot fi vândute decât în anumite locatii, care trebuie sa respecte anumite criterii, si doar de persoane cu un anumit grad profesional, respectiv farmacist primar sau farmacist cu o vechime de minimum 8 ani în specialitate. În aceste conditii, prezenta propunere a adus reglementarile necesare în ceea ce priveste comercializarea medicamentelor prin intermediul serviciilor societatii informationale”, a mai spus deputatul PMP Petru Movila.

shares