Nu toți medicii au salarii mai mari

Deși s-au anunțat măriri salariale, acestea nu au venit pentru toți medicii. Fără măririle anunțate au rămas medicii de familie, medicii din cabinetele independente și asistenții medicali din aceste cabinere, chiar dacă fac parte din sistemul de sănătate.

Veniturile medicilor de familie şi ale medicilor din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, ca și asistenții medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiază de măriri, deşi fac parte din sistemul public de sănătate.

”În general, când Ministerul Sănătății vorbește de creșteri salariale, se referă la medicii care primesc salariu, deci la medicii care lucrează în spital. Deocamdată nu am văzut din partea Ministerului sau a Casei de Asigurări referiri la creșterea veniturilor cabinetelor medicilor de familie și, respectiv, a veniturilor cabinetelor de specialitate care sunt organizate ca persoane fizice autorizate”, a declarat Aurel CONDREA, medic primar medicina de familie.

Medicul mai spune că de ani întregi cresc cheltuielile cabinetelor de medicină a familiei, în timp ce veniturile rămân la același nivel.

”Anul acesta, cheltuielile au crescut în jur de 20-25%, în condițiile în care veniturile cabinetului au crescut foarte puțin în ultima vreme. Dacă ar fi să facem o echivalență, cred că din 2008 veniturile cabinetelor sunt cam aceleași, în comndițiile în care cheltuielile cabinetelor au crescut de la an la an”, a completat Aurel CONDREA, medic primar medicina de familie.

Luna viitoare va fi semnat noul contract al medicilor de familie cu Casa Națională
de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea, sunt slabe șanse ca valoarea serviciilor
oferite de aceștia să crească.

”Se estimează că vor niște mici creșteri ale valorii serviciilor pe care le oferim noi, ca medici de familie, dar cred că aceste creșteri vor fi insuficiente pentru a acoperi cheltuielile mai mari, cu salarizarea, cu utilitățile, cu materialele sanitare, cele care fac ca să funcționeze cum trebuie cabinetele noastre, a conchis Aurel CONDREA, medic primar medicina de familie.

Și Societatea Națională de Medicina Familiei a lansat un comunicat pe tema creșterilor salariale.

”Se afirmă de mai mult timp în presă şi în spațiul public faptul că veniturile medicilor vor creşte foarte mult. Dorim să precizăm că ne bucurăm pentru colegii noştri din spitale şi din ambulatoriile integrate ale spitalelor, iată că se întâmplă un lucru firesc pentru jumătate dintre medicii României.

Este necesar să precizăm însă că de aceste creșteri salariale beneficiază doar medicii din sistemul bugetar, NU TOŢI medicii așa cum repetat se afirmă. Veniturile medicilor de familie şi ale medicilor din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, ca și asistenții medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiază de măriri, deşi fac parte din sistemul public de sănătate.

Din circa 40.000 de medici care lucrează în contract cu casele de asigurări de sănătate, circa 11.256 sunt medici de familie şi încă aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate.

Adică, aproximativ jumătate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor măriri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor.

Pentru 2018 a fost operată o creştere a venitului cabinetelor de 15-17%, dar aceasta va fi consumată majoritar de creşterea preţului la utilităţi, telefon, redevenţe etc, toate calculate în funcţie de cursul euro.

Fiscalitatea din anii 2016 şi 2017 a fost, de asemenea, extrem de severă pentru cabinetele noastre şi încă plătim sume consistente aferente anilor precedenţi. Finanţarea medicinei de familie a rămas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sănătăţii. Din acest procent se acoperă cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor, taxe, impozite şi venitul a 11.256, de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenţi medicali, dar şi alt personal angajat.

Pentru veniturile medicilor şi asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sănătate NU există măriri prevăzute de bugetul din acest an, după cum nu au fost nici în anii precedenţi.

Toate aceste precizări sunt necesare pentru a nu crea şi mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical”, se arată în comunicatul citat.