„Loteria” pensiilor îi lasă pe oameni fără bani

Sharing is caring!

Potrivit proiectului pus în dezbatere de Ministerul Muncii, actuala pensie anticipată devine pensie de limită de vârstă, iar actuala pensie anticipată cu penalizare devine pensie anticipată. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei. Bărbații se pot pensiona anticipat la 60 de ani și femeile la 58 de ani. Te poți pensiona mai devreme de 65 de ani dacă ai cel puțin 35 de ani vechime.

Primești ani de vechime nu doar pentru anii munciți, ci și pentru ani de facultate, masterat, doctorat, pentru stagiul militar, dar și dacă ești femeie și ai cel puțin trei copii.

Pensia anticipată se recalculează la atingerea vârstei de 65 de ani bărbații și 63 de ani femeile. Dacă ești bărbat, te-ai pensionat anticipat la 60 de ani și timp de 5 ani ai primit o pensie mai mică, la 65 de ani vei primi suma întreagă cuvenită. Pensionarea anticipată se ‘cuvine’ cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare sau celor care au depășit stagiul de cotizare cu până la opt ani. Stagiul de cotizare este de 35 de ani, astfel că în mod normal te poți pensiona până în 65 de ani dacă ai între 35 și 43 de ani vechime.

În mod normal, perioada de cotizare este de 35 de ani. Dar, în funcție de anul nașterii, legea are praguri diferite pentru perioada de cotizare și variază foarte mult, de la caz, la caz.

shares