Listeria – rezultat negativ

Sharing is caring!

Zilele trecute, mai multe lanţuri de supermarketuri din țara noastră și-au anunțat clienții să returneze unele dintre produsele congelate cumpărate, după ce ANSVSA a anunțat că a fost notificată oficial că și România ar putea fi printre țările afectate de produsele contaminate cu bacteria Listeria, bacterie ce a provocat deja nouă decese în Europa. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis că ,din primele rezultatele de laborator, a reieşit faptul că bacteria Listeria nu a fost prezentă în produsele congelate retrase preventiv de la comercializare săptămâna trecută.

„Este vorba despre diverse tipuri de produse congelate: fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâşii, porumb dulce, amestec mexican de legume, aflate pe lista de distribuţie a produselor congelate pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre”, anunţă ANSVSA.

Bacteria a provocat 47 de îmbolnăviri în mai multe țări europene, inclusiv 9 decese. Totuşi, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei (de până la 70 de zile).

„Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit,” avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

La sfârşitul săptămânii trecute, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară a anunţat că firma producătoare Greenyard a retras „pe baza pricipiului precauţiei” toate produsele congelate comercializate de pe piaţa din Europa, inclusiv din România.

shares