Lecția de business cu Dan Chirleșan și prof. univ. dr. Vasile IȘAN | Firmele străine în economia națională

Sharing is caring!

Bun găsit dragi prieteni, economisti și non economiști,

O nouă săptămână – o nouă provocare, pe lungul drum al cunoașterii și înțelegerii cum funcționează economia, al vizualizării factorilor determinanți care permit creșterea și dezvoltarea economică a națiunilor.

Iată ce puteți găsi în „LECȚIA DE BUSINESS”, derulată săptămâna trecută la postul regional de televiziune TeleM Iași, sau iată cum o puteți revizualiza pe paginile de social-media a postului.

Împreună cu invitatul meu, prof. univ. dr. Vasile IȘAN de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (Univ. Alexandru Ioan Cuza din Iași) – am căutat răspunsuri la o temă care încă strârnnește multă dezbatere: ”FIRMELE STRĂINE ÎN ECONOMIA NAȚIONALĂ”

Adaug câteva jaloane din ceea ce puteți găsi în emisiune?
• Ce înțelegem prin termenii Corporații / Firme / Intreprinderi / Companii
• Care au fost factorii determinanți care au condus la creșterea importanței firmelor internaționale
• Ce fac companiile naționale sau românești care-și dezvoltă operațiuni de comerț exterior
• Cum apar stările de spirit sau puseurile anticapitaliste sau antifirme străine, în Romania, în SUA, GB – pe fondul dominației unor curente protecționiste (de delocalizare a industriilor, externalizare de servicii, șomaj)
• Factorii care concură la creșterea productivității
• Stocuri și fluxuri de Investițiile Străine Directe în România în context European. Ce avantaje sau ce efecte benefice au adus economiei românești aceste ISD, sau ce dezavantaje pot să aducă? Mai mult bine sau mai mult rău?
• O apreciere despre OUG 114/2018 sau despre ”o stupizenie politică crasă”, pseudo-explicată de emitenți, prin efectul lăcomiei sectorului bancar. ”Oare atunci când anumiti lideri politici, care își dau legislație care să le favorizeze patronizarea, clientelismul sau afaceri ilicite sunt mai puțin lacomi?”
• Despre rolul universităților în formarea elitelor țării
• În final, care sunt cărțile pe care ar trebui să le citească orice student de la economie

Despre profesorul Vasile IȘAN – guvernatorul BNR, acad. Mugur Isărescu aprecia pe larg la 5 iunie 2019 în deschiderea conferinței ”Revizitarea Miracolului European”, că ( adaug extrase) ”… dl. profesor Vasile IȘAN, este un bun prieten al Băncii Naționale, … care și-a făcut stagiatura la BNR, a parcurs integral toate treptele carierei academice, …, a fost prodecan la FEAA, Director general MECS, a fost Rectorul UAIC în per. 2008-2016, …, și – deși el nu se consideră un libertarian, eu cred că este unul din cei mai erudiți economiști liberali pe care îi are România”.

shares