Lanțul scumpirilor de vară

Pâinea, uleiul, peştele, biletele de avion şi serviciile de salubritate s-au scumpit cel mai mult în iulie , potrivit Institutului Naţional de Statistică. Totodată, în marja creşterii de preţuri înregistrate la carne, preparate şi conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de bovină. Majorări au mai fost consemnate în cazul uleiului, peştelui proaspăt şi în categoria băuturilor alcoolice, la ţuică, rachiuri şi alte băuturi.

La polul opus, cu scăderi de tarife, se situează cartofii, alte legume şi conserve de legume şi fructele proaspete . Scăderi nesemnificative de preţ s-au înregistrat, în luna iulie faţă de iunie, la zahăr, ouă, miere, fasole boabe, citrice şi alte fructe meridionale, brânză şi bere.

Comparativ cu finalul anului trecut, în iulie s-au majorat cel mai mult preţul gazelor naturale, cu peste 10 procente, al combustibililor, cu aproape 6%, şi cel al tutunului şi ţigărilor cu peste 3,5 procente. Pe de altă parte, în perioada menţionată doar la energie electrică s-a consemnat o scădere cu 1,72%.