Întrebare adresată doamnei Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene, cu privire la proiectele finanțate în Iași prin ADR Nord-Est

Sharing is caring!

În ultima perioadă, în Iași au fost anunțate public din ce în ce mai multe proiecte finanțate prin Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, în special în rândul instituțiilor de învățământ superior. Aș aminti aici doar ultimele două proiecte: renovarea și reabilitarea unei clădiri monument a Iașului – Corpul E al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu un buget de circa 4,5 milioane de euro, și renovarea și reabilitarea uneia dintre cele mai înalte clădiri din Iași, cea de 13 etaje a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa“, cu o valoare de circa 5,5 milioane de euro. Pe lângă acestea, mai există cel puțin trei proiecte majore de investiții ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, care sunt în ultima fază de analiză în vederea finanțării, și o serie de alte proiecte ale universităților, finanțate în parteneriat cu ADR Nord-Est.

Așa stând lucrurile, aș dori să realizăm o analiză de impact a acestor fonduri asupra comunității din Iași și din Moldova. Prin urmare, am solicitat răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Câte proiecte au fost câștigate de instituțiile publice din Iași pe axele gestionate de ADR Nord-Est, pe ce linii de finanțare au venit, care au fost scopurile proiectelor și care a fost valoarea lor totală, dar și cea defalcată pe fiecare solicitare de finanțare?
  2. Care sunt sumele totale care pot fi accesate prin astfel de proiecte? Mai sunt fonduri disponibile? Există axe unde aveți mai multe fonduri decât solicitări de proiecte? Care sunt axele respective?
  3. Care este modalitatea de selecție a proiectelor – sunt analizate de o comisie a ADR NE sau contează principiul „primul venit, primul servit”?
  4. Ce alte oportunități mai pot fi exploatate de instituțiile publice din Iași în ceea ce privește finanțările din fonduri nerambursabile?
shares