Institutul de Boli Cardiovasculare intra in reabilitare

Sharing is caring!

Trei etaje dintr-un spital din Iasi au ars ca o torta, in urma cu aproape doi ani de zile. Zeci de pacienti au fost transportati, printre fum si flacari, in alte unitati medicale din zona. Aparatura medicala de zeci de milioane de euro a fost complet distrusa.

Iar spitalul inca mai poarta amprenta incendiului devastator din trecut. Vorbim despre Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, care, incet, incet, reinvie din cenusa, iar pacientii sunt rechemati la tratamente.

In urma cu un an si sapte luni, un incendiu izbucnit la etajul sase, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, a distrus aparatura in valoare de peste 10 milioane de euro, dar si spatiile in care se faceau interventii chirurgicale pe cord.

In prezent, se lucreaza pentru reabilitarea blocului operator si se refac saloanele de terapie intensiva. Etajele 4,5 si 6 au fost complet distruse in urma incendiului devastator din noaptea de 11 aprilie 2018. Valoarea totala a pagubelor suferite a fost estimata la 60 de milioane de lei, insa Institutiul de Boli Cardiovasculare a primit doar 10 milioane de lei de la Guvern.

Cu acesti bani s-au achizitionat primele echipamente pentru un bloc operator nou si pentru o zona nesterila, in care sunt depozitate materialele folosite in interventiile chirurgicale.

Prof. univ. dr. Grigore Tinica, managerul IBCV: „Aici a fost vechiul bloc operator, fiindca s-a intamplat acea nenorocire anul trecut, blocul operator a fost distrus in totalitate, inclusiv zona de sterilizare si sectia de tratament avansat al urgentelor cardiace critice, USTAC, acum aceste zone s-au amenajat, urmeaza sa amenajam zona de spatii tehnice, si sterlizarea, si sa dotam spitalul cu aparatura necesara. Vom avea si un salon cu un singur pat, care consta in doua camere. Acest salon va putea fi folosit atat pentru pacientii septici, cat si pentru transplant, cand pacienii vor avea nevoie, cand un pacient va trebui izolat, mai ale spentru pacientii care vornecesita transplant”.

Totodata, au fost cumparate si 22 de paturi pentru sectia de terapie intensiva. Pentru restul echipamentelor, procedurile de achizitie sunt in curs. Insa Institutul Inimii mai are nevoie de aproape 50 de milioane de lei pentru ca inteventiile chirurgicale pe cord sa poata fi efectuate in conditii de maxima siguranta. Pana acum, pacientii care urmau sa fie operati la Iasi au fost transferati sau directionati catre spitale din Targu Mures si Bucuresti. In schimb, unii au murit asteptand interventia chirurgicala salvatoare. Activitatea cadrelor medicale de la Institutul de Boli Cardiovasculare a fost partial reluata, insa in spatii mult mai mici.

Dr. Mihaela Grecu, medic primar cardiolog: „Acum, pe masa, avem unul din pacientii veniti in urgenta, asa-numita furtuna aritmica, in care pacientul dezvolta aritmii, cu risc de a pierde cunostinta, cu risc de degradare hemodinamica, pe care noi incercam sa le tratam. Suntem centru de referinta national, avem volum de 200 de proceduri pe an, 100 proceduri de ablatie simpla, si 100 de ablatie complexa. Deocamdata functionam, avem materiale, lucram constant, singurul lucru neplacut e ca avem liste lungi de asteptare, dar, cu rabdare, pacientii ajung la interventie, in decurs de cateva luni, un an”.

Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iasi“ este cel mai mare centru dedicat specialitatilor cardiologie, cardiologie interventionala, electrofiziologie si chirurgie cardiovasculara din regiunea Moldovei.

Peste 3.000 de pacienti sunt tratati, anual, la unitatea medicala de la Iasi. Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat ca va aloca banii necesrai pentru realizarea lucrarilor de reabilitare si dotare. Hotararea de Guvern va ajunge pe masa ministrilor in cel mai scurt timp, pentru avizul final.

shares