Începe reabilitarea Palatului Braunstein

Sharing is caring!

Astăzi a avut loc semnarea contractului de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein. Evenimentul, la care au participat și reprezentanții firmei care a câștigat licitația de lucrări, a avut loc chiar în interiorul imobilului din strada Cuza Vodă, nr. 2.

Palatul Braunstein va fi consolidat și transformat într-un centru multifuncțional care va include centre culturale, spații expoziționale, săli de conferință și alte facilități. Lucrările vor începe la mijlocul lunii aprilie și edilii speră ca din vara anului 2020 imobilul să devină deja gazdă pentru mai multe institute culturale.

„Sunt convins că nu va fi ușor, pentru că este un proiect nou, e vorba de un monument istoric, cu dificultăți precum stabilitatea clădirii, vecinătatea cu un hotel, disconfortul pe care îl vom provoca în acest nod de mijloace de transport, accesibilitatea, prezența permanentă a unei schele pe care va trebui să o asigurăm. Partenerul nostru este italian. E o bucurie, dar în același timp și o tristețe pentru că românii nu au reușit să se mobilizeze la licitația pe care am organizat-o. Oricum, indiferent de nume, constructorul va avea în mine un sprijin real pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Destinația acestei clădiri va fi de centru european de cultură, în care se vor regăsi principalele institute
culturale ale Europei și nu numai. De altfel, responsabilul cultural de pe lângă Ambasada Italiei și-a arătat disponibilitatea de a deschide un centru cultural italian în această clădire și a trimis și o scrisoare în acest sens. Avem deja corespondență cu institutele britanic, german și francez. Vom căuta să ducem cât mai departe acest proiect și să facem o imagine cât mai frumoasă pentru
Iași”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Valoarea totală a proiectului este de 20.037.244 de lei, din care valoarea lucrărilor de construcții este de 14.076.160 de lei. Fondurile sunt alocate de la bugetul local.

Execuția lucrărilor este estimată la 27 de luni, durata de garanție a acestora urmând a fi de minim 60 de luni.

La nivelul parterului va fi păstrată galeria de artă care va fi în relație directă cu un punct de informare, de care va fi despărțit printr-un perete amovibil din tâmplărie din lemn stratificat cu geam tip vitraliu, ce va da posibilitatea dublării capacității galeriei pentru găzduirea unor evenimente speciale.  Soluția adoptată va pune accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă, astfel toate funcțiunile din parter vor comunica cu exteriorul prin vitrine cu uși pliabile ce vor putea fi deschise pentru a atrage publicul. Aceeași soluție va fi adoptată și pentru curtea interioară, ce va comunica cu spațiul de lectură de presă străină.

La nivelul subsolului accesul publicului va fi asigurat prin intermediul casei de scară ce face legătura cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul subsolului vor fi amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber. Etajul I și etajul II vor găzdui funcțiunea principală, cea de centre culturale cu mediatecă. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expoziții temporare. Etajul III va găzdui spații destinate organizării unor evenimente speciale, iar în spațiul de la mansardă vor fi amplasate un auditorium și un restaurant panoramic.

Spre strada Cuza Vodă și spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi închideri vitrate curbate pe o direcție, care deschid perspective spre cele două străzi. În aceeași manieră va fi tratată și cupola ce va oferi priveliști deosebite spre Piața Unirii, strada Lăpușneanu și Copou. Accesul în zona auditoriumului se va face atât prin intermediul unei scări, cât și a liftului alăturat. Acestea se află în relație directă cu accesul din strada Cuza Vodă, fapt ce permite desfășurarea unor activități nocturne, independente de programul mediatecii.

La nivelul mansardei, sub cupolă, va fi un amenajat un punct de belvedere, unde poate fi instalat un telescop.
Clădirea va beneficia de toate dotările specifice: sisteme audio-video, ecrane pentru proiecții, smart TV-uri, căști audio, echipamente de redare pentru fiecare tip de media.

shares