În timp ce directorul şi-a tras leafă de belfer, salariaţii au de primit lefuri restante de ani de zile

Sharing is caring!

Sute de foşti angajaţi ai societăţii FORTUS încă aşteaptă plata drepturilor salariale, fiind vorba de peste 400 de persoane care au de primit zeci de mii de lei fiecare. Aceştia nu mai ştiu la cine să apeleze în acest moment, fiind în proces cu societatea de ani de zile şi trimiţând zeci de scrisori şi memorii atât către autorităţile locale, dar şi către Ministerul Muncii. Un grup de foşti angajaţi au contactat redacţia ”Ziarul de Iaşi” şi se arată indignaţi de faptul că au trecut, în anumite cazuri, şi şase sau şapte ani de când aşteaptă să fie plătiţi pentru munca pe care au depus-o, în condiţiile în care, afirmă aceştia, FORTUS a reangajat aproximativ 50 de ingineri, dintre aceştia fiind şi persoane ieşite la pensie.

De asemenea, grupul de nemulţumiţi afirmă şi faptul că directorul FORTUS, Gheorghe Chişcă, şi-ar fi majorat salariul, în acest moment primind 18.000 de lei pe lună. „Cred că se pregăteşte pentru a ieşi la pensie şi are nevoie de salariu mai mare. Cât primeşte el într-o lună, o parte dintre noi au de primit pentru munca pe care am depus-o într-un an de zile. Noi putem să aşteptăm banii mai mulţi ani, dar dumnealui nu poate aştepta o lună”, afirmă Ionel Crăiescu, fost angajat FORTUS, care mai are de primit aproximativ 20.000 de lei din 2013.

Salariat de lux

Anul trecut, conform ultimei grile de salarii  de la FORTUS SA, directorul Gheorghe Chişcă figura cu un salariu brut de 9.600 de lei, adică în jur de 5.600 de lei „în mână”. Societatea FORTUS SA este deţinută de către stat, iar la momentul intrării în incapacitate de plată, Gheorghe Chişcă avea un salariu de aproximativ 10.000 de euro. Cei aproximativ 70 de angajaţi sunt activi pe statul de plată. Petru Crăcană, de asemenea fost angajat FORTUS, are de primit din 2017 aproximativ 45.000 de lei, bani pe care s-ar putea să nu îi primească dacă societatea intră în faliment.

Cum se fac jocurile

Această explicaţie o oferă chiar reprezentantul firmei care se ocupă de administrarea judiciară de la FORTUS, Todor Ignatie. „În acest moment firma se află în procedură de insolvenţă. Dacă societatea nu intră în faliment, atunci angajaţii îşi vor primi acele drepturi salariale, însă dacă intră în faliment atunci nu vor primi nici un leu. Dacă AAAS-ul (n.r: Autoritatea de Administrare a Activelor Statului) preia activele aşa cum este prevăzut în planul de reorganizare şi AAAS-ul se conformează planului de reorganizare, atunci aceşti angajaţi îşi vor primi toate drepturile. Dacă nu se conformează, atunci nu vor primi. Dacă vindem, încercăm parţial să îi plătim, aşa cum este normal, însă, în mare, aşa stau lucurile. Dacă intră în faliment atunci nu vor primi nimic”, afirmă Todor Ignatie, administrator judiciar  FORTUS. Pe data de 30 mai, conform grupului de foşti angajaţi care s-au plâns „Ziarului de Iaşi”, ar urma să aibă loc un nou proces. Ionel Crăiescu, fost angajat la FORTUS, afirmă că Gheorghe Chişcă strânge în acest moment semnături de la angajaţi prin care să îşi asume că nu doresc intrarea în faliment a societăţii. „Nu ştiu exact ce urmăreşte domnul Chişcă, de ce strânge aceste semnături. El spune tuturor că dacă nu semnează atunci nu îşi vor mai primi banii din urmă”, afirmă fostul angajat.

Sursa: Ziarul de Iasi

shares