Iașul, pol al Educației: 60 milioane de euro, investiții în infrastructura școlară (P)

Sharing is caring!

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, Iașul își reconfirmă statutul de pol al Educației din România. Astfel, sunt deja finalizate sau în diferite faze de implementare 273 de obiective de investiții în sistemul de învățământ preuniversitar din județul Iași.

Valoarea totală a acestora se cifrează la peste 287 milioane de lei, adică echivalentul a peste 60 de milioane de euro. „Creșe, grădinițe, școli gimnaziale și clădiri de licee trec prin ample procese de modernizare. În cazul multor comune din județ, vorbim inclusiv despre construcția de noi unități. În premieră, avem în lucru pentru mediul rural și realizarea a patru centre tip after-school”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și, totodată, lider al organizației județene a PSD.

La capitolul creșe, suma ce va fi cheltuită va depăși 16,8 milioane de lei. Cu acești bani, se vor reabilita și moderniza două creșe, iar alte 7 vor fi ridicate din temelii. Aproape 80 de milioane de lei vor fi destinate grădinițelor, 45 de unități existente urmând a fi refăcute, iar alte 37 vor fi construite de la zero. Cea mai mare sumă, de peste 155 de milioane de lei, a fost destinată școlilor primare și gimnaziale din județ.

Potrivit datelor centralizate, sunt în lucru 155 de unități care vor fi modernizate. În cazul altor 15, este
vorba despre clădiri nou-nouțe ce urmează să fie edificate. În ceea ce privește liceele județene, suma alocată prin cele două programe PNDL depășește 31 de milioane de lei, iar operațiunile sunt cele de reabilitare, modernizate și dotare în cazul a 9 unități de învățământ. Tot în cadrul acestui capitol sunt cuprinse și lucrările de construcție a patru centre rurale de tip after-school. Costul ridicării și dotării acestora au fost estimate la aproximativ 5,21 milioane de lei.

PNDL 1 și 2 au la bază principiul potrivit căruia în orice localitate din România, indiferent de rangul acesteia, trebuie asigurat un set minim de servicii publice, investițiile în infrastructura de învățământ fiind, astfel, un capitol esențial al acestor programe.

shares