Grija mare la ce mancati! Nereguli grave gasite si in Iasi

Sharing is caring!

Mai multe controale, ce au avut loc anul trecut in Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa, în 241 de patiserii, pizzerii, restaurante/catering, fast food-uri şi depozite de produse alimentare, au descoperit ca, 75 la suta dintre acestea utilizeaza grasimi hidrogenate.

„Rezultatele acestor acţiuni desfăşurate sunt concludente, însă nu foarte îmbucurătoare pentru consumatorii români şi producătorii români de lapte şi produse din lapte. Ca şi nereguli principale s-a constatat prepararea şi comercializarea produselor de patiserie, cofetărie utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate fiind prezentate către consumatori ca având brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, unt şi lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte” a spus Ionel Bunea, consilier Directia Generala Controale Antifrauda si Inspectii.

Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a alimentelor, chiar daca continutul in lipide este incredibil de periculos, dar si faptul ca isi mentin aspectul proaspat pentru mai mult timp. In plus, prin adaugarea lor, alimentele crocante devin mai crocante iar costurile sunt mult reduse, ceea ce se traduce printr-un pret mai scazut la raft.

Grasimile hidrogenate cresc colesterolul rau din sange, predispun la obezitate si imbolnavesc tractul digestiv. Printre problemele cauzate de grăsimile vegetale hidrogenate se mai numără hipertensiunea arterială și dezvoltarea precoce a aterosclerozei. Unele studii au indicat inclusiv riscul mărit de a dezvolta maladia Alzheimer, cancerul la prostată și la sân, dar și diabetul de tipul 2.

shares