Exclusiv / Casa lui Negruzzi a cazut la “cutremurul” de 2,4 grade din noiembrie 2018

Sharing is caring!

Senatorul USR Dan Lungu a tras ieri un semnal de alarma in privinta demolarii casei lui Costache Negruzzi. Imobilul de pe strada cu acelasi nume, în care scriitorul a locuit pe parcursul anilor petrecuți la Iași este astazi un morman de moloz. Locuinta s-a degradat vazand cu ochii dupa ce a fost cumparata de omul de afaceri Vasile Puscasu. Acesta a declarat pentru Stirile Tele M ca imobilul s-a daramat la cutremurul din noiembrie 2018, seism care a avut o magnitudine de 2,4 pe scara Richter.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură a Judeţului Iaşi spun că au făcut trei plângeri în cazul imobilului dărâmat de pe Costache Negruzzi 13: una la Criminalistica si alte doua la Primaria Iasi respectiv Inspectoratul de Stat in Constructii.

Virgil Băbâi, director Direcţia pentru Cultură Judetul Iasi: “Inca de la sfarsitul anului, am constatat impreuna cu colegii mei mergand la fata locului, interventii asupra monumentului istoric, neavizate, neautorizate. Am facut o sesizare la Inspectoratul de Stat in Constructii, la Primaria Municipiului Iasi si la Inspectoratul Judetean de Politie, serviciul criminalistic. S-a deschis un dosar penal care este in lucru. Cei de la inspectorat, ne-au trimis intre timp alte adrese prin care ne-au cerut completare la documentatia pe care o intocmesc dumnealor iar dosarul este in curs de cercetare penala”.  

Plangerile sunt confirmate si de Inspectoratul Judetean de Politie Iasi. A fost intocmit un dosar penal pentru distrugere iar cercetarile continua.

Ioana Bustiuc, purt.cuv.IPJ Iasi: “In urma sesizarii primite.a fost intocmite dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere si se efectueaza cercetari pentru stabilirea intregii situatii de fapt urmand ca in functie de cele constatate sa fie dispuse masuri legale”.

Revoltator este faptul ca procesul de demolare care a fost accelerat în ultimul an şi, în special, în ultima lună este vizibil iar institutiile care ar putea opri demolarea monumentului fac cercetari. Senatorul USR Dan Lungu a luat atitudine. Acesta sustine ca ne autosabotăm propria identitate cu veselă inconștiență și din interese minore.

Dan Lungu, senator USR: “Casa lui Costache Negruzii nu mai este. Domnul director de la Directia de Cultura sustine ca a anuntat Politia Locala ca este pe cale de daramare. Acum ne-am trezit ca avem acolo un morman de moloz. Este inacceptabil. O casa monument istoric, nu numai ca a fost primarul Iasului dar a fost un mare scriitor, o mare personalitate, peste tot in Occident sunt pastrate si puse intr-un circuit istoric, numai noi le radem de pe fata pamantului cu o inconstienta absolut dezolanta”.

Senatorul sustine ca e nevoie de o lege aspra care sa pedepseasca astfel de incidente.

“Nu vreau sa ma opresc aici. Cu Ministerul Culturii in primul rand si Ministerul de Interne daca e nevoie, sa amendam legea si sa o schimbam, astfel incat, cei vinovati sa stie ca pedepsele sunt foarte aspre”, a completat Dan Lungu.

Cu legea in mana sustine ca este si omul de afaceri Vasile Puscasu. În urmă cu trei ani, acesta a cumpărat casa scriitorului şi a fostului primar al Iaşului Costache Negruzzi, situată pe strada cu acelaşi nume, la numărul 13. Puscasu sustine ca  n-ar fi cumparat casa daca ar fi stiut ca este monument istoric si plus de asta… “Aia nu e casa lui Negruzzi in primul rand, casa lui Negruzzi este cea de langa imobilul care s-a autodemolat. Nu am niciun document de la Directia de Cultura sau alte institutii care sa-mi aduca la cunostinta ca este o casa de patrimoniu si ca ar fi casa lui Negruzzi. Este o adresa de la Directia de Cultura cu poza care ne spune care este casa lui Negruzzi. Nu apara nici in extras de carte funciara, nicaieri nu apare ca ar fi casa monument istoric. Confuzia s-a creat fiind doua imobile pe Horia 13 atunci, acum imobilul pe care-l detin eu este pe Horia 13 A iar pe Horia 13 a ramas imobilul clasat drept casa lui Negruzzi. Am cerut in “n” randuri de la Directia de Cultura o adresa, sa-mi spuna daca este si nu am primit niciun raspuns”, a spus Vasile Puscasu.

Omul de afaceri Vasile Puscasu a declarat pentru Stirile Tele M ca imobilul a cazut la cutremurul din noiembrie 2018, cutremur care a avut o magnitudine de 2,4 pe scara Richter.

“Unde mi s-a adus mie la cunostinta si ce trebuie sa fac daca acest imobil este de patrimoniu? Pur si simplu la cutremurul din noiembrie a cazut. Eu am sesizat, am dus poze in instant de acum 3 ani si am aratat starea interioara a imobilului si ca e posibil sa cada. Cand am vazut ca s-au lasat planseele, am pus popi de sustinere sis chela. Sunt acolo sub daramaturi. Este exact in faza in care am pus sa o sustin, mai mult de atat ce pot sa fac? Sa o tin eu in spate”, a adaugat omul de afaceri.

Puscasu este indignat de ceea ce se intampla si declara ca, daca atunci cand a cumparat casa, avea intentii sa construiasca sau chiar sa locuiasca in imobil, acum nici nu mai vrea sa auda de investitii.

“Nu construiesc nimic, m-as bucura sa fie o casa unde sa stau acuma, nu vreau sa construiesc. Am avut intentii sa construiesc dar orice as vrea sa fac, vad ca se gaseste cineva sab age bete in roate si tot invoca cate ceva. Trebuia sa-mi zica de la inceput cand am intrebat in atatea randuri daca este sau nu este casa de patrimoniu. Nu mi-a zis nimeni niciodata, numai ma plimba asa de la o institutie la alta si pur si simplu sunt domni deranjati ca am facut un demers in instanta”, a completat omul de afaceri Vasile Puscasu.

Imobilul, aflat în zona centrală a Iaşului, pe strada Costache Negruzzi, la numărul 13, se află pe lista Monumentelor Istorice din judeţul Iaşi, casa fiind ridicată în secolul al XIX-lea.

 

shares