“Evgheni Oneghin”, premiera la Opera din Iasi

Sharing is caring!

Opera Nationala Romana din Iasi va pune in scena cea de-a doua premiera din acest an. Este vorba despre opera „Evgheni Oneghin”. Spectacolul  se va juca pe 8 si 9 iunie.

Reprezentatiile il vor avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Alessandro Cedrone. Viorica Petrovici a creat decorul si costumele, iar coregrafia apartine Amaliei Mandrutiu. Rolul principal va fi interpretat de invitatul special, baritonul Florin Estefan, managerul Operei Nationale Romane Cluj-Napoca.

Florin Estefan – manager Opera Nationala Cluj Napoca: „Eu asa incerc sa imi construiesc personajele ca sa fiu cat mai veridic pe scena ca si interpret, cantaret, actor in primul rand. Incerc sa gasesc similitutidini din viata mea cu personajul respectiv si cand fac Rigoletto, ma gandesc ce gasesc la mine chiar daca eu nu sunt parinte, nu am copii. Sa gasesc similitudini, ca sa pot sa il fac cat mai adevarat. Oneghin salasluieste in fiecare baiat, barbat, toti am avut experiente de genul respectiv, toti am avut regrete sau nu si vezi ca viata te duce intr-un anumit fel si la un moment dat cand tragi linie zici, da asa ar fi trebuit sa fie”.

Premiera din acest an poarta semnatura regizorala a Mihaelei Bogdan.

Mihaela Bogdan – regizor: „Povestea in sine are atat o prospetime in care ne putem recunoaste, cat si acel parfum tipic romantic rus, atmosfera aceea veche, romantic, rusa, poveste de dragoste. Avem si dragoste si crima, romantism”.

Din pacate,  bugetul de sustinere a Operei Nationale din Iasi reprezinta mai putin de 30 % din suma necesara pentru cheltuieli.

 Beatrice Rancea – manager Opera Nationala Iasi: „Banii acestia, probabil ca ne ajung pentru intretinerea cladirii, in nici un caz pentru a desfasura actvitatea de spectacole, pentru ca in primul rand, de fiecare data ne-am concentrate pentru a plati colaboratorii permanenti, fara de care activitatea operelor din tara nu poate sa aiba loc, pentru ca din lipsa posturilor. Evident ca, ne-am dori ca toti acesti colaboratori permanenti sa fie angajati, pentru ca ei sunt remunerati mai putin de jumatate din salariul unui angajat si sa nu uitam ca pe timp de vara, ei sunt platiti pentru ca nu exista o activitate a institutiilor”.

shares