Epidemie sau nu? Gripa a omorât 23 de oameni

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 23, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ultimele trei persoane care au murit din această cauză aveau condiţii medicale preexistente.

În ultimele zile, a crescut alarmant numărul românilor răpuşi de gripă în acest sezon. Datele oficiale arata ca bilanţul celor care au fost rapusi de boala a ajuns la 23 morţi. Niciunul dintre cei decedaţi nu făcuseră vaccinul antigripal. Specialiştii recomandă continuarea vaccinării antigripale şi triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate: şcoli, grădiniţe, creşe şi spitale.

Săptămâna trecută a fost declarată de specialiştii INSP „săptămână epidemică”, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat un număr cu 20% mai mare de îmbolnăviri faţă de cât se aşteptau autorităţile în această perioadă, iar cele mai multe cazuri sunt în Capitală. Si la Iasi s-au inregistrat multe cazuri de viroze respiratorii sau de gripa.

Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem declara epidemie, a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că, în cazul persoanelor care nu s-au imunizat până acum, vaccinarea încă este eficientă, în contextual în care „suntem la un pas de epidemie”.