Cum au trecut noaptea pelerinii veniti la Sf. Parascheva

Sharing is caring!

Mii de pelerini au innoptat la Iasi, iar cei mai multi dintre ei au incercat sa isi gaseasca linistea in Mitropolie. Este singura perioada din an cand oamenii se pot odihni in biserica, spun preotii. Cei care inca mai erau la rand au primit ceai fierbinte din partea voluntarilor. Sute de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

O familie din Bucuresti vine de 9 ani la Iasi, la cuvioasa Parascheva. Cu ocazia pelerinajului religios, Violeta si Nicu, impreuna cu cei 3 copii ai lor, Maria, Parascheva si Pavel, au stat 10 ore la rand, pana sa ajunga la racla, sa se inchine pret de citeva secunde. Oboseala si efortul de a strabate peste 800 de km, dus intors, merita, spun pelerinii.

Violeta Trifanciuc, mama: „Este o bucurie pentru noi la Sfanta. Avem aici o mica Parascheva, micuta, si Paul care este nascut de ziua Sf. Parascheva, pentru noi este o bucurie sa fim aici, de ziua Sfintei. Tinem foarte mult la Sfanta si atunci am zis ca daca o sa mai avem o fetita ii punem numele de Parascheva. Ei sunt obisnuiti sa vina aici, de mici si pentru ei e o bucurie cand venim la Sfanta. Cred ca undeva de 8,9 ani. Este bucuria de a ne intalni cu Sfanta”.

Nicu Trifanciuc, tatal: „Osanda noastra e mica fata de binecuvantarea pe care o avem acolo, la racla Sfintei. Ii multimim Sfintei ca ne-a ajutat si ne ajuta, o simtim aproape de fiecare data”.

La miezul noptii (duminica noaptea), peste 60 de mii de oameni asteptau la rand si inaintau cu pasi mici spre racla. Pelerinii au primit ceai fierbine, dar si alimente.

O doamna din Tecuci a ajuns la Iasi, sa se roage, dupa 10 ani. Asa ca, s-a asezat la rand de mai multe ori si vrea sa ramana in Catedrala Mitropolitana pana la hramul oficiat pe 14 octombrie.

„N-am venit de multisor, de vreo 10 ani nu am mai venit, dar m-am hotarat sa vin si cand am spus ca vin, am venit. M-a ajutat Dumnezeu si Maica Domnului si am venit. In ziua in care m-am hotarat am si plecat”, povesteste femeia.

Dupa ce au trecut pe sub baldachinul de flori, pelerinii s-au odihnit in Mitropolie.

„In primul rand, face o minune ca te trezesti in fiecare dimineata si esti sanatos. Asta este o mare minune”, spune o doamna.

„Uite ca Dumnezeu m-a ajutat, cat de bolnava am fost asta iarna si am zis ca daca m-a facut bine, vin. Si uite ca nu am simtit durere, dupa ce am ajuns la racla imi venea sa zbor, asa m-am simtit de bine si bucuroasa si m-am rugat mereu la Sf. Parascheva sa imi dea sanatate si mie si la copii, ajutor in toate„, sustine o batrana.

In medie, 1200 de oameni trec in fiecare ora pe sub baldachinul de flori si se roaga la sf Cuvioasa Parascheva. Moastele sfinte vor ramane afara, pe esplanada Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pana marti, 15 octombrie.

shares