Cu ce se mai ocupă politiştii ieşeni?

Anul care a trecut a fost unul mai bun pentru politistii ieseni, daca tinem cont de faptul ca statisticile arata ca interventiile acestora au avut rezultate favorabile.
In 2017 au fost mai putine infractiuni si accidente rutiere, dar mai multe controale si razii.

In dosarele penale instrumentate de poliţiştii ieşeni, au fost cercetate 3.475 de persoane, dintre care 487 pentru infracţiuni economico-financiare, 1.797 pentru infracţiuni judiciare, iar 1.191 de persoane pentru infracţiuni de altă natură.

Au fost reţinute sau arestate 268 de persoane cercetate pentru comiterea de infracţiuni. De asemenea au fost reţinute şi apoi puse în libertate 201 persoane.

422 de persoane au fost verificate periodic, întrucât faţă de acestea au fost dispuse măsuri preventive (măsura controlului judiciar -321, măsura arestului la domiciliu – 100.

În ceea ce priveşte dinamica infracţiunilor sesizate, la nivelul IPJ Iaşi se constată că numărul acestora scade cu peste 8 procente. De asemenea, a scazut cu 10,6 % numărul infracţiunilor judiciare sesizate.
Si infracţiunile de lovire sau alte violenţe au scazut cu 10 %, furturile cu 9%, iar înşelăciunile cu 11%.

Referitor la accidente, si numarul acestora s-a redus cu 2% comparative cu 2016, in timp ce numărul de victime  rănite uşor a scazut cu 6%, iar cel al celor rănite grav cu 9%. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: traversarea neregulamentară de către pietoni,  viteza neadaptată lacondiţiile de drum şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi vehiculelor.

Soferii s-au ales anul trecut cu aproape 64.000 de amenzi, totodata fiind retinute peste 6.000
de permise de conducere.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, poliţiştii ieşeni au desfăşurat pe parcursul anului 2017  aproape 3.000 de acţiuni de amploare, 30.000 de controale directe şi 104 razii.

În anul 2017, poliţiştii ieşeni au intervenit la 30.882 de apeluri primite prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112.

Pentru 2018, politistii ieseni isi propun reducerea numărului de infracţiuni judiciare şi stradale
sesizate prin intensificarea activităţilor specifice şi creşterea gradului de vizibilitate a forţelor de ordine.

De asemenea, se are în vedere reducerea numărului de accidente rutiere.