Criza de specialisti in psihiatrie infantila

Sharing is caring!

La Iasi, de exemplu, la Institutul de Psihiatrie Socola lucreaza doar doi specialisti, desi numarul de medici necesar este de cel putin trei ori mai mare. Conducerea unitatii sanitare a scos posturi la concurs, insa nici macar rezidentii nu vin sa se inscrie. Intre timp, numarul copiilor ce au nevoie de tratament de specialitate este intr-o crestere permanenta.

De mai bine de sase ani de zile, conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi cauta medici specializati pe neuropsihiatrie infantila. De-a lungul timpului, au fost scoase posturi la concurs, insa nimeni nu s-a inscris.

La Institut ar mai fi nevoie de macar sase medici, pentru ca unitatea sa functioneze asa cum trebuie. Din lipsa de personal specializat, dupa ora 14 nu se mai fac internari.

Gabriel Oprisanu, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iasi: „La nivelul Institutului, astazi profeseaza doar doi medici, la cele 22 de paturi. Noi estimam ca aceasta marire este undeva la 5-6 medici, atat in centrele de sanatate mintala, cat si la compartimentul de neuropsihiatrie infantila. Este o specialitate deficitara la nivelul intregului judet. Lipsa medicilor creaza, genereaza o problema majora la asistenta medicala de neuropsihiatrie infantila. Dupa terminarea programului de lucru, prin serviciul de garda noi nu putem asigura asistenta medicala de urgenta. Si toate cazurile sunt temperate pentru a doua zi. Urmeaza sa avem discutii cu Ministerul Sanatatii, in urma evaluarii pe care o facem noi pentru a propune ca la viitorul examen de rezidentiat sa putem scoate la concurs posturile deficitare. Orice munca cu copilul este mai grea decat munca cu un adult. La neuropsihiatrie infantila este, cu siguranta, e si mai dificila, pentru ca sunt de realizat expertize, tratamente de specialitate cu doze specifice, este o munca destul de grea. Cu siguranta, cei doi medici sunt coplesiti de numarul de cazuri care se adreseaza”.

Anual, numarul minorilor care ajung la Institutul de Psihiatrie Socola creste  cu peste 10%, iar printre cele mai des intalnite afectiuni sint  autismul, dependenta de telefoane mobile si jocuri online, retard si tulburari de invatare sau limbaj sau schizofrenie.

In medie, aproximativ 600 de copii sunt tratati, anual, in unitatea medicala de la Iasi. Iar volumul de munca al neuropsihiatrilor infantili este mult mai mare.

Liliana Luca, psihiatru: „Din pacate, exista aceeasi problema, stigmatizarea tulburarilor psihiatrice. De obicei, parintii ajung la noi abia dupa ce s-a intamplat ceva grav si chiar dramatic. Parintii pot veni la specialisti singuri, in prima faza. Este clar ca atunci cand copilul tau nu te asculta, pentru ca asa pare, ca o opozitie, tu, ca parinte, nu au cum sa fii echilibrat. Orice afectiune, indiferent daca este psihiatrica sau orice alta forma de boala organica, cu cat este mai repede depistata, cu atat se poate interveni mai corect. Cel putin mamele este imposibil sa nu realizeze ca este ceva in neregula, dar exista refuzul de a veni la psiholog sau psihiatru„.

O astfel de specializare, neuropsihiatrie infantila, exista doar la Universitatea De Medicina Carol Davila din Bucuresti. Dupa absolvire, viitorii medici prefera sa ramana sa lucreze in capitala sau sa plece in strainatate, pe salarii mult mai mari.

In cazul minorilor, recuperarea se face mai usor si mai eficient, daca problemele sunt depistate si tratate la timp. Din acest motiv, specialistii recomanda parintilor sa petreaca mai mult timp cu ai lor copii, sa le observe comportamentul si daca li se pare ceva suspect sau neadevcat in atitudinea celui mic, atunci sa ceara ajutor din partea psihologilor sau psihiatrilor.

In Romania profeseaza putin peste 120 de neuropsihiatri infantili in instititiile de stat.

shares