Criza de soferi si vatmani, la Iasi!

Sharing is caring!

Desi ofera scolarizare gratuita, salarii motivante si program de lucru atractiv, Compania de Transport Public nu reuseste sa gaseasca angajati care sa lucreze in domeniu. Intre timp, zeci de vagoane si autobuze stau in garaj, pentru ca nu are cine sa le conduca.

Pe strazile din Iasi, zilnic, la orele de varf, circula 119 autobuze si 90 de tramvaie. Ionel este unul dintre cei mai vechi salariati ai Companiei de Transport Public. Lucreaza de 20 de ani pe mijloacele de transport. Daca la inceput, totul a fost din pura curiozitate, in timp, sofatul unui autobus a devenit pasiune. Sicanele in trafic, masinile parcate in statiile de autobuz, benzile destinate exclusiv transportului public ocupate fara noi mai sunt doar cateva din obstacolele din viata de zi cu zi, spune angajatul companiei.

Salariul unui sofer sau vatman depaseste 2500 de lei net, pentru un debutant. Chiar si asa, compania de transport duce lipsa de angajati. Este nevoie de cel putin 40 de oameni, care sa iasa la strada, pentru ca programul de lucru sa nu fie dat peste cap.

In prezent, o parte dintre actualii angajati lucreaza in mai multe ture, iar cu orele suplimentare se ajunge la un venit de peste 4500 de lei pe luna  In speranta ca ii va atrage, regia de transport a ajuns sa ia masuri extreme. Plateste scolarizarea viitorilor soferi, iar costurile depasesc 4 mii de lei pentru fiecare om in parte.

Anul trecut, Compania de Tranport oferea cazare gratuita celor care voiau sa lucreze in instututie si erau nevoiti sa faca naveta. A fost infiintata chiar si o scoala de vatmani, pentru a reduce criza din sistemul public de transport. Dar putini sunt cei care vor sa lucreze pe un salariu care porneste de la 2500 de lei in mana. Asta desi Primaria a cumparat peste 100 de autobuze noi, non poluante.

In prezent, in depoul companiei de transport stau trase pe dreapta zeci de tramvaie si autobuze, pe care nu are cine sa le conduca. Cele mai vechi mijloace de calatorie au peste 60 de ani de uzura.

shares