Comunele Iașului au primit 14,5 milioane de euro

Sharing is caring!

Primarii din 24 de comune din județul Iași au primit și semnat 25 de contracte de finanțare, în valoare totală de 14, 5 milioane de euro. Fondurile sunt alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Cele mai multe proiecte care au fost semnate astăzi, în număr de 17, prevăd modernizarea, reabilitarea, dotarea sau construirea de școli și grădinițe, contra sumei de 21 de milioane de lei.

”Înseamnă foarte mult. Înseamnă dezvoltarea rurală, iar noi trebuie să mergem pe conceptul ca satul românesc să se dezvolte. Iașul a primit al doilea buget pe România, de 256 de milioane de euro. Am putea spune că în fiecare localitate sunt cel puțin două proiecte: școală, grădiniță, dispensar, canalizare, apă și drum comunal care se vor efectua și vor moderniza satul românesc”, a declarat Maricel POPA, președintele CJ Iași.

Proiectele cu cele mai mari valori au fost semnate de către primarii din Tomești și Popricani. În cazul comunei Tomești, pentru extinderea rețelei de canalizare vor fi
investite peste 11 milioane de lei. De asemenea, în satele Cotu Morii, Cuza Vodă și Țipilești din comuna Popricani, vor fi realizate sisteme centralizate de alimentare cu apă și canalizare, pentru suma de peste 20 de milioane de lei.

”Eu pot să mă declar cel mai fericit om pe ziua de astăzi, pentru lucrul important pe care am reușit să îl fac în momentul de față. Eu, astăzi, în calitate de primar, semnez un contract de finanțare pentru apă și canalizare, de patru milioane de euro, o realizare foarte mare, un proiect pe care mi l-am dorit. S-a realizat prima parte de finanțare. De aici înainte sunt celelalte proceduri: de scoatere la licitație a proeictului tehnic, scoaterea în continuare la licitație a executării lucrării, unde prin toamnă, dacă lucrurile merge cum trebuie, comuna Popricani – în speță satele Cârlig, Cuza Vodă, Cotul Morii – vor fi alimentate la apa potabilă și vor avea și canalizare”, a declarat Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, au fost aprobate investiții de 197 de milioane de lei pentru 130 de școli și grădinițe, șapte drumuri județene vor fi reabilitate, cheltuielile ridicându-se la 178,6 milioane de lei.

Totodată, 14 drumuri sătești și comunale vor fi reabilitate cu suma de 73,2 milioane de lei, în timp ce alte trei proiecte prevăd reabilitarea de poduri și podețe pentru 8,5 milioane de lei.

Comunele din județul Iași au mai primit și 54,9 milioane de lei, pentru construcția, reabilitarea, modernizarea sau dotarea a 44 de dispensare medicale.

shares