Cinematograf la tara, printre noroaie si carute trase de cai

Sharing is caring!

Nu au canalizare, drumuri asfaltate si nici gaz metan. Elevii invata in scoli vechi, incalzite cu sobe de teracota. Dar vor merge la cinema, in sali de spectacol grandioase, unde vor plati, evident, bilet de intrare. In comuna Bals, din judetul Iasi, se va ridica un cinematograf. Nu pentru ca asa vor cetatenii, ci pentru ca asa a decis Compania Nationala de Investitii.

In comuna ieseana Bals traiesc putin peste 1500 de oameni. Localnicii traiesc din agricultura si abia isi duc traiul de pe o zi pe alta. Comuna nu are nici canalizare si nici gaz metan. Iar pentru cetateni, viata se reduce doar la strictul necesar. Vestea ca pe ulitele comunei se va ridica o cladire imensa, cu sali de cinema, i-a luat prin suprindere pe oamenii de la tara.

Primarul comunei iesene sustine ca in decembrie anul trecut a cerut bani de la Ministerul Lucrarilor Publice pentru construcţia unui drum comunal de doar  noua kilometri. A platit deja pentru intocmirea proiectului peste 1 milion de lei, iar acum asteapta finantarea de la Guvern.

Edilul spune ca vestea cu cinematograful l-a luat prin surprindere, mai ales ca nu a solicitat asa ceva. 400 de copii din comuna nu au nici macar o casa de cultura sau o biblioteca unde sa isi poata desfasura activitatea extrascolara si nici nu au la dispozitie spatii pentru a transpune piese de teatru sau serbari de gradinita sau scoala.

Vasile Acatrinei, primarul comunei Bals, jud. Iasi: ‘Am primit vestea ca un tun, m-am si mirat, prioritatile comunei sunt altele. Nu avem canalizare, nu avem drumuri modernizate, avem o scoala de construit. Dar de un cinematograf, sincer, nu avem nevoie. Dar, pana la urma, daca ti se da, calul de dar nu se cauta la dinti. Dar pentru mine e ca un fel de fata morgana acest cinematograf. Cine sa vina la noi, la cinematograf? Eu nu am facut o astfel de solicitare, mie imi trebuie canal, drumuri, trotuare, scoli, 1001 lucruri, numai cinematograf, nu. Dar daca o sa trebuiasca, o sa fac si un cinematograf’.

Cinematografe urmeaza a fi ridicate si in comunele Voinesti si Ciohorani. Primarii vor merge la Bucuresti pentru a-i convinge pe guvernanti ca nu au nevoie de cinematografe, ci de investitii in infrastructura.

Pe lista Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratie sunt aprobate spre finantare, prin Compania de Investitii, sase cinematografe in localitatile Iasi, Harlau, Valea Lupului, Voinesti, Ciohorani si Bals.

Primarii nu au fost anuntati si ce sume vor primi pentru demararea proiectelor, ei urmand sa identifice si terenurile aferente viitoarelor constructii.

shares