Cetățeni activi pentru un Iași dinamic

Liberalii propun ca ieşenii să decidă ce proiecte locale pot fi finanţate de la buget cu 1 milion de euro. Alocarea acestei sume pentru proiectul de bugetare participativă a fost unul dintre amendamentele PNL Iasi aprobate sedinta de consiliu local pentru care PNL Iaşi a votat bugetul municipiului pentru anul 2018.

Marius Bodea, preşedintele Biroului Politic Local PNL Iaşi, împreună cu consilierii locali PNL, au lansat proiectul de bugetare participativă la nivelul Municipiului Iaşi.
Este un proiect eminamente incluziv, care permite un transfer de putere către
diferitele grupuri din comunitate care acum sunt excluse de la luarea deciziilor.

“Bugetarea participativă este, practic, un experiment democratic si colaborativ prin care ne dorim ca iesenii să spună ce proiecte prioritare ale comunitatii pot fi finantate cu un buget de 1 milion euro. Procesul de bugetare participativă presupune că Consilul Local lasă cetătenii să decidă direct ce se întâmplă cu 1 milion euro din bugetul local. Cetătenii sunt implicati pe tot parcursul procesului, ei stabilesc prioritătile, ei propun proiectele si apoi selectează prin vot respectivele proiecte, urmând ca autoritatea publică angajată într-un astfel de proces să implementeze proiectele preferate de cetăteni, exact asa cum ar fi făcut dacă decizia acestei institutii”, a declarat Marius Bodea , deputat PNL.

Liberalii au precizat că implicarea organizaţiilor nonguvernamentale în  procesul de implementare a proiectului de bugetare participativă este o etapă foarte importantă pentru buna desfăşurare a proiectului. Calendarul şi Regulamentul pentru proiect de bugetare participativă iniţiat de liberali pot fi consultate pe http://iasi.tudecizi.info/ iar depunerea proiectelor de către ieşeni, pe site, va avea loc în perioada 15 mai – 15 iunie.