Centenarul Marii Uniri la Biblioteca „Gh. Asachi”

Actul de la 24 ianuarie 1859 reprezintă primul pas notabil în constituirea statului național unitar român, eveniment rămas în istorie sub denumirea de Unirea Principatelor Române sau Mica Unire. În acest context, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” organizează, în zilele de 22 și 23 ianuarie a.c., două activități de pregătire a Centenarului Marii Uniri.

Astfel, luni, 22 ianuarie 2018, începând cu ora 10.00, la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Copou (Strada Codrescu nr. 6) va avea loc activitatea „Simbolurile Micii Uniri”. Octavian Tenea, voluntar al bibliotecii, alături de seniorii de la Asociația Afect vor aduce în prim plan povestiri și poezii despre Unirea Principatelor Române. Reprezentanții Bibliotecii Județene vor prezenta cărți despre istoria și simbolurile care însoțesc acest important eveniment, aflate în colecțiile proprii. Manifestarea se va încheia cu „Hora Unirii” și vor da „mână cu mână” seniori de la Asociația Afect, de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” și de la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”.

Marți, 23 ianuarie 2018, începând cu ora 10.00, Clubul „Iubitor de Iaşi” va desfășura prima întâlnire din acest an la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Ziua de 24 ianuarie are o dublă însemnătate: 159 de ani de la Unirea Principatelor Române și 100 de ani de la proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești, fapt ce a condus, trei luni mai târziu, la data de 27 martie 1918, la unirea fostei Basarabii țariste cu România. Două evenimente produse la 59 de ani distanță, dar care au avut la bază aceleași idealuri, motiv pentru care genericul sub care se va derula această întâlnire este „Provocări istoriografice despre Unire”. Subiectele propuse de Corneliu Coman, pasionat al istoriei Iașului, preced actul de la 1 decembrie 1918: intrarea României în Primul Război Mondial, Marea Revoluţie din Octombrie şi desfăşurarea războiului, principalele evenimente politice de la Chişinău desfășurate de la semnarea Armistiţiului şi până la 27 martie 1918, 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Concomitent vor fi „vizitate” și locurile din Iaşi ce stau mărturie celor două „Uniri”: cea de la 24 ianuarie 1859 și cea de la 27 martie 1918.

Clubul „Iubitor de Iaşi” se desfăşoară în cadrul proiectului „Culorile Cărţii” al Bibliotecii Judeţene, se adresează tuturor celor pasionaţi de istoria locală şi îşi propune, prin întâlniri periodice, să faciliteze creşterea nivelului de informare asupra trecutului oraşului nostru, cunoaşterea şi monitorizarea monumentelor oraşului, conexiunea persoanelor cu interese similare.