Ceartă cu invective între Popa şi Chirica de la drumurile din oraş. „Astea ale cui mai sunt?“

Sharing is caring!

Şeful CJ îl somează pe primar să convoace comisiile necesare pentru a prelua drumurile judeţene aflate în oraş. Un exemplu este DJ 280E, Iaşi – Rediu, care ar începe de la Fundaţie. Replica lui Chirica: „Căldura mare, presiunea de la centru… Pe unul îl împuşcă rakeţii în Athenee Palace, unul e căutat de KGB, altul e ameninţat de extratereştri la Iaşi… Nu avem de-a face cu oameni serioşi„

Tensiunile dintre Palatul Roznovanu şi Casa Pătrată au deschis un nou capitol – cel al drumurilor din municipiul Iaşi. Este vorba de sectoare de drumuri judeţene pe care preşedintele CJ, Maricel Popa, le vrea trecute scriptic în administrarea Consiliului Local Iaşi pe motiv că acestea se află în intravilanul municipiului. O hotărâre a Consiliului Judeţean, adoptată în octombrie 2016, prevede „trecerea din domeniul public al Judeţului Iaşi şi administrarea Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi în domeniul public al Judeţului Iaşi şi administrarea unor Unităţi Administrativ Teritoriale din judeţul Iaşi a sectoarelor de drumuri judeţene aflate în intravilanul acestora“.

În anexa HCJ 251 sunt trecute şapte sectoare de drum judeţean care încep, toate, de la un kilometru zero. Astfel, segmentul de pe DJ 247A începe de la intersecţia cu DN 24 (zona Hanului „Trei Sarmale“) şi măsoară 2,4 km pe teritoriul administrativ al municipiului Iaşi – segment aflat în prezent în curs de modernizare, spre Bârnova. Însă porţiunea de pe DJ 248 Iaşi – Lunca Cetăţuii, care măsoară 4,9 km în anexa hotărârii menţionate, ar trebui să înceapă în Podu Roş, spune Maricel Popa, şi nu din intersecţia de la Rondul Vechi. „Este o greşeală pe Google Maps“, susţine preşedintele CJ. Primul alineat al articolului 11 din Legea 198/2015 (privind regi­mul drumurilor) împacă şi Primăria şi CJ: „Drumurile de interes naţional, judeţene şi comunale îşi păstrează categoria funcţională din care fac parte şi sunt considerate continue şi atunci când traversează localităţile, servind totodată şi ca străzi.“

Lista sectoarelor de drum continuă cu DJ 248A Iaşi-Miroslava (3,5 km), DJ 249A Iaşi-Holboca (2,2 km), DJ 280E Iaşi-Rediu – care ar trebui să înceapă de la Fundaţie, susţine Maricel Popa, deşi în hotărârea adoptată sub preşedinţia sa de şedinţă se menţionează o lungime de doar 366 de metri -, DJ 282 Iaşi-Breazu (6,7 km) şi DJ 282G Iaşi-Aroneanu (3,2 km).

„Vom da în judecată Primăria deoarece nu vrea să preia aceste tronsoane de drum“, a declarat, ieri, Maricel Popa. „Domnul primar nu vrea să constituie o comisie, să preia drumurile respective“, a adăugat preşedintele CJ. El a menţionat şi drumurile care fac – sau care ar putea să facă – legătura cu Aeroportul (cel actual, respectiv varianta din Tătăraşi, prin cartierul Aviaţiei), care sunt ale Primăriei. „La Aeroport, accesul este esenţial“, a conchis Popa, amintind că Municipalitatea a reabilitat actualul drum spre Aeroport în 2014-2015.

Primarul: „Nu avem drumuri judeţene pe raza municipiului“

„Domnul Maricel Popa n-a reuşit nici după doi ani de mandat la CJ să-şi clarifice care este rolul dumnealui la CJ. Pe raza municipiului Iaşi noi nu avem înregistrate drumuri judeţene. Ele fac parte din reţele de drumuri judeţene în afara intravilanului municipiului, dar nu sunt administrate ca drumuri judeţene, pentru că noi le întreţinem, noi le administrăm, noi le avem inventariate prin hotărâre de guvern“, a replicat primarul Mihai Chirica. El a apreciat că şeful CJ „este într-un nivel de eroare care a devenit de-a dreptul proverbial“.

„Căldura mare, presiunea de la centru… Pe unul îl împuşcă rakeţii în Athenee Palace, unul e căutat de KGB, altul e ameninţat de extratereştri la Iaşi… Nu avem de-a face cu oameni serioşi. N-au citit legea, nu-i interesează, dar se bagă în seamă pentru că nu au subiecte“, a descris edilul şef al Iaşului contextul solicitării şefului CJ. El a adăugat că, în aceste zile, obiectivul principal în Primărie este identificarea unei soluţii de acces optime spre Aeroport. „Aeroportul nu aparţine doar consilierului judeţean Maricel Popa, ci judeţului, comunităţii şi României în ansamblu, deci vorbim de lucruri pe care trebuie să le avem în vedere ca priorităţi“, a conchis primarul Iaşului.

SURSA: ZIARUL DE IAȘI

shares