Ce li se pregăteşte ieşenilor pe 24 ianuarie

Sharing is caring!

Muzica populara, festivitati, placinte si ceai cald, retragere cu torte, discursuri si demnitari din Iasi si Chisinau. De toate acestea vor avea parte iesenii pe 24 ianuarie, zi in care se sarbatoresc 159 de ani de la Mica Unire, dar si 10 ani de la infratirea Iasului cu Chisinaul.

Orasul nostru nu va fi vizitat, la fel ca in alti ani, de multi demnitari bucuresteni. Seful tarii nu a dat un raspuns clar in privinta prezentei sale la Iasi, asa ca este asteptat mai degraba un reprezentant al Administratei Prezidentiale.

Cat despre ministri, primarul Mihai Chirica a anuntat ca nu a lansat o invitatie oficiala Executivului Romaniei intrucat nu este clar deocamdata cine si ce portofoliu va detine. Manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie vor incepe cu festivitati menite a marca scurgerea a 10 ani de la infratirea Iasului cu Chisinaul.

„Ziua de 24 va debuta la Primarie, unde la ora 9.30 avem o intalnire aniversara intre autoritatile locale din Iasi si cele din Chisinau. Si lansarea unei mape filatelice aniversare pe care am reusit s-o facem intr-un timp record, o mapa filatelica care aminteste despre cele doua orase infratite  si lansarea unei carti semnta N.A. Bogdan, un manuscris care sa descoperit in Arhivele Nationale, numit <Iasul, leagan al unirii romanesti>.”

De la ora 10.00, in Piata Unirii va avea loc un concert de muzica populara. Vor concerta artisti ieseni si din Republica Moldova.

De la 11.00 incepe momentul oficial ce include o slujba religioasa, discursuri, depuneri de coroane, parada militara si traditionala hora a unirii.

La 12.00 se va relua concertul de muzica populara.

La 12.30 se vor imparti publicului placinte, ceai cald si vin fiert.

La aceeasi ora, autoritatile vor depune coroane la moarmantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza” de la Manastirea „Sf.Trei Ierarhi”.

Seara, de la ora 18.00, va avea loc retragerea cu torte pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii.

Demnitarii bucuresteni participanti la ceremoniile din Piata Unirii vor fi insa extrem de putini.

Edilii spun ca au doar o lista scurta cu confirmari ale prezentei.

„Nu avem o confirmare finala nici de la presedintie, dar cu siguranta va fi cel putin un conslier aici. Din partea Guvernului Romaniei n-am avut pe cine contacta pentru ca nua vem inca prim-ministru. Invitatii s-au trimis si catre sefii celor doua camere ale Parlamentului, sa vedem ce se va intampla”, a mai declarat Mihai Chirica.

La Iasi vor fi prezenti pe 24 ianuarie primarul orasului Chisinau, consilieri locali de acolo, reprezentanti ai Primariei, dar si 300 de cetateni din republica Moldova.

shares