Cazurile de gripa si viroze respiratorii, in crestere

Sharing is caring!

Ne aflam in plin sezon de gripa! Numarul pacientilor spitalizati in perioada urmatoare ar putea creste, spun medicii de la spitalul de Boli Infectioase.

De vina sunt fluctuatiile de temperatura din aceste zile si multi pacienti vin in unitatile spitalicesti cu febra mare si complicatii respiratorii, cerand ajutor de specialitate.

Si pentru ca saptamana viitoare, gradinitele, scolile si liceele isi deschid portile, numarul victimelor va creste,atrag atentia medicii infectionisti.

De la inceputul sezonului rece, sase pacienti au fost spitalizati, dupa ce au fost diagnisticati cu gripa. Intr- singur caz a fost vorba despre virusul de tip B, restul fiind gripa de tip A.

Specialistii recomanda vaccinarea antigripala, in special in cazul persoanelor care intra in colectivitate. Persoanele care se imbolnavesc de gripa se recupereaza medical in cateva zile, dar cei din grupele de risc sunt predispusi la complicatii precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardita sau insuficienta cardiaca.

Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana, de exemplu prin vorbire, tuse sau stranut sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.

Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase: „In ultimele doua saptamani au fost doua astfel de cazuri, de aceasta data gripa AH1N1, cu o stare generala influentata, motiv pentru care pacientii se afla sub supraveghere medicala, sub tratament, atat cu medicatie antivirala, dar si cu medicatie antibiotica, intrucat prezinta suprainfectii la nivelul cailor respiratorii, in special la caile respiratorii inferioare. Este o perioada in care ne asteptam ca numarul cazurilor de gripa, viroze respiratorii sa creasca. Putem sfatui populatia sa evite locurile care sunt deosebit de aglomerate, in spatii inchise. Putem sfatui populatia sa poarte masti de unica utilizare, sa foloseasca batistele de unica folosinta, spalatul pe maini cu apa si sapun. Si sa se vaccineze„.

Holurile spitalului de Boli Infectioase se vor aglomera de saptamana viitoare, se tem medicii. Elevii incep cursurile, iar cazurile de viroze respiratorii se vor inmulti. 

Este recomandat sa nu duceti copilul in colectivitate daca prezinta febra, frisoane, tuse sau secretii nazale abundente. Micul pacient trebuie izolat de restul familiei intr-o camera separata luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade.

Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi: „Intotdeauna, in momentul in care incepe scoala, intotdeauna numarul virozelor creste. In triajul spitalului de Boli Infectioase am si simtit acest lucru. Numarul celor care au trebuit sa fie internati cu infectii respiratorii superioare a crescut„.

Parintii sunt sfatuiti sa ii imbrace pe copii cu haine adevcate vremii, sa le ofere lichide calde si sa evite deplasarile lungi, in special dimineata si seara, cand afara este foarte frig. De asemenea, cei mici trebuie sa aiba un regim alimentar bazat pe consumul de fructe si legume proaspete.

shares