Caz socant la Liceul Special Moldova din Targu Frumos. O fetita nevazatoare a murit dupa ce a cazut pe scari

Sharing is caring!

O fetita cu deficiente de vedere a cazut peste balustrada de la etajul 2 si a fost gasita inconstienta de pedagogul institutiei. Azi dimineata, copila a decedat la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, la cateva ore dupa ce a fost operata.

Politia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpa, iar directorul scolii si pedagogul, care ar fi trebuit sa o supravegeheze pe fetita, sunt cercetati disciplinar.

Incidentul s-a petrecut duminica dupa-amiaza, la Liceul Special Moldova din orasul Targu Frumos. Copila de 8 ani, diagnosticata cu multiple probleme medicale, printre care si deficienta de vedere, a ramas singura in camera, dupa ce pedagogul a plecat sa imparta mancare celorlalti copii de pe palier.

Nezavatoare, fetita a ajuns la balustrada, s-a dezechilibrat si a cazut de la o inaltime de cel putin 3 metri. Pedagogul a fost cel care a gasit-o pe copila inconstienta. Pana la sosirea ambulantei, asistentul din scoala i-a acordat primele ingrijiri.

Dupa ce a fost consultata de medicii din spitalul din localitatea Targu Frumos, pacienta a fost transferata la Spitalul de Pediatrie “Sf. Maria” din Iasi. De aici, a fost trimisa la Spitalul de Neurochirurgie, unde a intrat direct in sala de operatie. Din pacate, insa, azi dimineata, copila a murit.

Florin Gramada, neurochirurg Spital de Neurochirurgie “N. Oblu” Iasi: „Copila s-a internat prin transfer de la Spitalul de Copii Sf. Maria, in urma unui politraumatism. Prezenta leziuni toraco-abdominale, dar, mai ales, leziuni cranio-cerebrale foarte importante. S-au efectuat toate examinarile necesare pentru a se stabili diagnosticul, s-a intervenit operator pentru ameliorarea leziunilor chirurgicale si, in acelasi timp, pentru a se monta un aparat de diagnistic, care sa permita urmarirea evolutiei pacientului. Din pacate, eforturile efectuate nu s-au soldat cu rezultate pozitive si, dupa cateva ore, copilul a decedat”.

Sefii Inspectoratului Scolar Judean au fost anuntat de incident abia azi noapte, de catre conducerea liceului. Directorul unitatii de invatamant si pedagogul sunt cercetati disciplinar, pentru ca nu si-au facut munca asa cum trebuie, spun sefii ISJ.

Tragedia ar fi putut fi preintampinata, sustin acestia. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia isi vor pierde locurile de munca.

Bogdan Barzoi, inspector scolar adjunct ISJ IASI: „La nivelul scolii se desfasoara doua anchete disciplinare, una este cea a scolii – cercetare disciplinara asupra personalului auxiliar din cadrul caminului in care s-a petrecut tragedia. Si o cercetare disciplinara cu privire la atributiile indeplinite sau nu, pe care le avea conducerea. Personalul auxiliar, cel care ar fi trebuit sa supravegheze copilul, s-a deplasat in cantina pentru a aduce un supliment de masa, in jurul orei 16, copilul a ramas nesupravegheat, s-a aplecat peste balustrada casei scarilor, a cazut un etaj, dar impactul a fost fatal”.

Rep: Nu exista sisteme de protectie, cum a ajuns pana la scari, pana la balustrada?

Bogdan Barzoi: „Nu stiu sa va spun amanuntul acesta. Sa stiti ca personalul care se ocupa de copii cu deficiente nu este suficient, daca sunt respectate normativele care sunt in vigoare. Persoana care trebuia sa o supravegheze trebuia sa fie acolo”.

Politia a deschis o ancheta in acest caz.

Ioana Bilea, purt de cuv IPJ Iasi: „Astazi am fost sesizati cu privire la faptul ca o minora in varsta de 8 ani a decedat la o unitate medicala din municipiul Iasi. In cauza a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. De asemenea, s-a dispus efecturea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului, iar cercetarile continua pentru stabilirea intregii situatii de fapt”.

In caminul Liceului “Special Moldova” din orasul Targu Frumos sunt internati peste 100 de copii cu deficiente de vedere si care sunt supravegheati de doar patru pedagogii.

Fetita in varsta de 8 ani era in clasa pregatitoare. Familia indoliata nu a depus, pana in prezent, vreo plangere la autoritatile statului.

shares