Catalin Ivan cere un MCV general valabil in Uniunea Europeana

Sharing is caring!

Da, sunt un susținător al sancționării drastice a corupției.

Da, am reușit, din calitatea de europarlamentar independent, deci fără susținerea directă a vreunei mari familii europene, să obțin peste 500 de voturi din cele 600 posibile ale Parlamentului European pentru mecanismul de recuperare a averilor obținute ilicit. Același mecanism vizează ca faptele de corupție să nu se prescrie niciodată la nivelul Uniunii Europene.

Da, susțin cu toată forța principiile statului de drept, adică ”domnia legii” și în România, chiar dacă, uneori, pare o utopie.

Cu toate acestea, nu susțin ideea ca un stat european să fie văduvit de fonduri europene doar pentru că la un moment dat, cineva din Comisia Europeană va considera că în acel stat sunt încălcate principiile statului de drept. În acel stat, nu guvernanții vor fi afectați, ci cetățenii lui. Vor fi supuși unei politici de stopare a dezvoltării și vor fi discriminați față de restul cetățenilor europeni. Cum, de regulă, statele din Europa de Est ridică probleme legate de respectarea statului de drept, este cât se poate de evident unde ”bate” rezoluția de astăzi a Parlamentului European.

Pentru ca astfel de sancțiuni dure să poată fi aplicate unor cetățeni europeni, criteriile trebuie să fie strict obiective și extrem de limpezi. Fără ambiguități și fără fisuri de legalitate. Ce înseamnă, concret, respectarea statului de drept? Cine va efectua analiza și ce siguranță vor avea statele analizate că deciziile Comisiei nu vor fi subiective, câtă vreme nu există un regulament? De peste șapte ani, am cerut un Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) pentru toate statele membre ale Uniunii.

Cred că este important, vital, pentru construcția europeană, ca toate statele membre să respecte același set de reguli. De asemenea, cred că aceste reguli trebuie rediscutate în interiorul Uniunii Europene, căci ultimii ani au arătat că este nevoie de o reformă profundă. Dacă va fi să avem Uniune Europeană și în viitor,  atunci aceasta va trebui să se bazeze pe democrații funcționale, pe solidaritate și echitate între toate statele membre. Doar condiționalitatea adoptată astăzi, în Parlamentul European, nu va rezolva problemele cu care se confruntă acum construcția europeană.

shares